Новогвинейска забулена сова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Новогвинейска забулена сова
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Совоподобни (Strigiformes)
семейство:Забулени сови (Tytonidae)
род:Същински забулени сови (Tyto)
вид:Новогвинейска забулена сова (T. tenebricosa)
Научно наименование
Gould, 1845
Разпространение
Новогвинейска забулена сова в Общомедия
[ редактиране ]

Новогвинейската забулена сова (Tyto tenebricosa) е вид птица от семейство Забулени сови (Tytonidae). Среща се в югоизточна Австралия, Нова Гвинея и остров Флиндърс.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Имат сиво-черно оперение с бели петънца по главата и крилете, като женските са с по-светла окраска. Очите са големи и тъмни. Женските достигат дължина 37 – 43 cm и тегло 750 – 1200 g. Мъжките са по-дребни, с дължина 37 – 43 cm и тегло 500 – 700 g. Дължината на крилете е 30 – 40 cm, опашката е къса.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Новогвинейските забулени сови са нощни птици. През деня спят в гъсти корони или големи хралупи на дървета и в пещери. Рядко могат да бъдат видени и чути. Срещат се в области с дълбоки дерета във влажни гори. Могат да ловуват и в по-сухи области, но обикновено гнездят и се размножават в по-влажни местности.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Новогвинейската забулена сова се храни предимно с гризачи и торбести бозайници като летяща торбеста катерица и захарна торбеста летяща катерица. Също така, понякога се храни с птици, прилепи и насекоми.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Гнездото е в големи кухи дървета или в пещери. Женската остава в него няколко седмици и снася едно или две яйца. Обикновено носенето започва през януари до юни, но може да се случи почти по всяко време на годината, в зависимост от местоположението и климатичните условия. Инкубационният период трае 42 дни. Мъжката птица носи храна на женската, която рядко напуска гнездото. Малките се раждат матово сиви и започват да летят на три месеца, като остават зависими от родителите си продължителен период и след това. Продължителността на живота им е неизвестна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tyto tenebricosa (Gould, 1845). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Greater sooty owl в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​