Новосибирск

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Новосибирск
Новосибирск
— Град —
Знаме    Герб
RussiaNovosibirskCity2007-01.png
Страна Флаг на Русия Русия
Федерален субект Новосибирска област
Надм. височина 150 m
Население (2012) Повишение 1 498 921 души
Основаване 1893
Град от 1903
Пощенски код 630xxx
Телефонен код +7 383
МПС код 54, 154
Часова зона UTC+7:00
Новосибирск в Общомедия

Новосибирск (до 1925: Новониколаевск) e град в Русия, административен център на Новосибирска област и на Сибирския федерален окръг, голям промишлен, транспортен, научен и културен център. Разположен е на Приобското плато, по двата бряга на река Об, близо до язовира при Новосибирската ВЕЦ. Разстоянието до столицата Москва е около 3300 км.

Новосибирск е най-големият мегаполис на Сибир. Населението му към 1 януари 2011 е около 1 475 136 жители в града; в цялата агломерация - около 1 900 000 жители. По численост Новосибирск е на трето място в Русия след Москва и Санкт Петербург. Заема площ около 500 км². Новосибирск се подразделя на 10 административни района.

Новосибирск се намира в умерената климатична област, на прехода между степната и лесостепната зона. Климатът е силноизразен континентален, с големи средномесечни амплитуди (38 °C). Характеризира се с горещо и влажно лято и изключително студена, сурова зима. Абсолютната минимална температура е -51.1 °C, а най-високата +40 °C. Часовият пояс е UTC +6:00 (Omsk Time Zone), +3 часа от Московското време.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селището е основано през 1893 при строителството на железопътен мост от Транссибирската магистрала на р. Об. През 1903 получава статут на град под името Новониколаевск, по името на император Николай II и Св. Николай Чудотворец, а през 1925 е преименуван на Новосибирск. В историята на града има 3 събития, които са изиграли ключова роля за превръщането му в крупен сибирски мегаполис. Първото от тях е строителството на Трансибирската железопътна магистрала и на мост над р. Об, направило Новосибирск важен транспортен възел. Второ забележително събитие в историята му е неговото превръщане в център на губерния и административен център на Сибир през 1921. За 1920 - 1940 населението му се увеличава 4 пъти.

Третото важно събитие става евакуирането в Новосибирск на много промишлени предприятия през Великата отечествена война на Русия - над 50 крупни завода от европейската част на страната. Стремителната индустриализация и съпровождащият я приток от имигранти позволяват на провинциалния град за кратко време да се развие в съвременен мегаполис. 70 години след основаването му броят на жителите надхвърля 1 милион. Това е световен рекорд, надминал достижението на Чикаго с 20 години.

Известни Атракции в Новосибирск - параклиса на св. Никола, Новосибирск академичен театър, както и много други исторически и културни паметници [1].

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Новосибирск е един от най-големите промишлени центрове на Русия. Основополагащи отрасли са машиностроенето, електроенергетиката, металургията и хранителната индустрия, които дават над 86% от общата промишлена продукция.

Градът е и най-големият транспортен възел на Сибир - свързва Далечният изток, Средна Азия и Сибир с европейските региони на Руската федерация. Важна гара на Трансибирската магистрала, кръстопът на железни и шосейни пътища. Има голямо речно пристанище и 3 летища: Толмачево (международно), Елицовка и Северний. Той е първият град в Сибир с метро (от декември 1985), с 2 линии и 13 станции.

Недалеч на юг от града е построен огромен язовир на река Об - Новосибирското водохранилище, известно още и като Обско море. Дължината на язовира е 200 км, ширината му на места надхвърля 22 км, площта му е 1072 кв.км., а обемът му е 8.8 кубични километра. На стената на язовира е разположена Новосибирската ВЕЦ с мощност 455 MW и годишно производство 1.687 млрд. KW/h електроенергия.

Наука и образование[редактиране | редактиране на кода]

Световна известност на Новосибирск е донесъл неговият Академгородок (филиал на Руската академия на науките) с десетки научноизследователски институти; Новосибирският държавен университет и други. Общо в града има 47 висши училища (вкл. 14 университета, 10 академии). Най-голямото от тях е Новосибирският държавен технически университет с 22 хиляди студенти.

Международни връзки[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 в Новосибирск е открито генерално консулство на Република България. Консулски служби имат още Германия, Беларус, Киргизстан, Узбекистан, планират се такива на Великобритания и Франция.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Интересни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 1 август 2008 Новосибирск попадна в ивицата на тоталитета на пълно слънчево затъмнение. Пълната фаза започна в 17:43 местно време (10:43 UTC) и продължи 2 минути и 18 секунди, много близо до максималната (2 мин и 27 сек).

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Новосибирск
Починали в Новосибирск

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Забележителности на град Новосибирск