Ново бърдо (крепост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ново бърдо.

Останките от средновековната крепост

Крепостта Ново Бърдо, наричана още Гумнище е средновековна крепост, построена за защита на рударския град Ново бърдо, днес на територията на Източно Косово.

На мястото на крепостта са разкрити археологически останки от намиралото се тук антично селище Артана. На местото на античното селище са открити ярки свидетелства за преплитането между елинската и местната, илирийска (илирийско-тракийска) култура – виж дардани.

Запазени са сгради, съоръжения и укрепления от средновековния град, който на свой ред, показва взаимните влияния между други две, по-късни култури и строителни традиции – европейската и ислямската (Ново бърдо с неговите сребърни рудници и крепостта са завоювани от султан Мехмед II Завоевателя през 1455 г., непосредствено след превземането на Константинопол). Впечатляващите археологически останки и архитектурни обекти (крепостните стени на средновековния град), както и привлекателната природна среда сред която се намират останките, правят мястото привлекателен обект на културния и природния туризъм.

Константин Михайлович в „Записки на еничарина“ нарича Ново бърдо „преславна майка на градовете“, което доста красноречиво говори за значението на тогавашния град в който са забегнали в годините на османското завоевание редица представители на столичната константинополска знат. За последно преди превземането на средновековната крепост от османските турци, тя е във владение на деспот Георги Бранкович.

На 13 km югоизточно от крепостта се намират останките на укрепения ѝ форт Прилепец (Прилепъц), а на 12 km югозападно от другия ѝ укрепен форт – Призренец (Призренъц).

Пребивавали и свързани с Ново бърдо са видните български средновековни книжовници Владислав Граматик и Димитър Кантакузин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]