Ново село (област Велико Търново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ново село.

Ново село
Статуята и гробницата на Матей Преображенски
Статуята и гробницата на Матей Преображенски
Общи данни
Население 482 (ГРАО, 2017-12-15)*
Землище 41,868 km²
Надм. височина ? m
Пощ. код 5069
Тел. код 061106
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 52177
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Велико Търново
Даниел Панов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Ново село
Христо Христов
(независим)
Ново село в Общомедия

Ново село е село в Северна България. То се намира в община Велико Търново, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира на 23 км западно от Велико Търново по магистралата за София.

Село Ново село се намира на магистралния път София-Варна по средата между В.Търново и Севлиево. Най-високият връх на Търновската планина се намира в землището на Ново село. Там има поставен триангулачен знак. Върхът е 560 м. над морското равнище. На юг от селото, са открити вкаменелости на миди, корали, охлюви, брахиоподи, белемнити, правилни и не­правилни морски таралежи. По мнение на специалисти, преди 130 милиона години през, кредния период тук е било дъното на „Долно кредно море“. В землището на селото се срещат и много археологически материали. В пещерата край р.Негованка и „Дупките“ са намерени сечива на пещерния човек. В местността „Мурговец“ са открити бронзови брадви от каменно-медната епоха. На 2 – 3 километра северозападно от селото в местността „Могилата“ има надгробна тракийска могила. През 1975 г. тя е разкопана и е установено, че в основата си е оградена със зид от необработени камъни и е погребан въоръжен тракийски военачалник, заедно с коня си. Двете погре­бения били извършени едновременно, чрез изгаряне направо на земя­та. Намерена е глинена паница и малка глинена каничка със сив цвят, изработени на грънчарско колело, два силно обгорели желе­зни ножа и желязна брадва. При изравняване на терена за овцекомплекса при „Изво­ра“ е открит некропол. В м. Селище са открити сле­ди от старо поселение. Намерени са фрагменти от средновековна кухненска керамика, монети, стрели и битови предмети, отнасящи се към периода на VII-XIV век. В местността „Енчовец“ са открити средновековни византийски и български монети и накити. В местноста „Чуката“ са намерени сребърен грош и медна монета на цар Иван Александър. Всички намерени артефакти се съхраняват в историческия музей в гр. Велико Търново.

По предание се говори, че селото съществува от 1730 г. Западно от него тече река Негованка . На около километър от селото е минавал важен път от Габрово за Свищов, който според книгата на Никола Станев „Търновската котловина“, през 335 г., преминава Александър Македонски сражавайки се с местните тракийски племена. Тук почти няма местност, където при селскостопанска обработка на земята да не излизат останки от древността – каменни брадви, кремъчни ножове и стъргалки и керамични фрагменти, монети от различни периоди, стрели, предмети на бита. През 1975 г. при археологически разкопки на надгробна могила е открито погребение чрез трупоизгаряне на тракийски воин, коня му и погребален инвентар.

На сегашното си място Ново село е застроено около 1750 г. в близост до извор в гъста дъбова гора. Преди това то се е намирало на около 2 км . западно в местността „Юрта“, на кръстопътя на пътищата Варна – София и Габрово – Севлиево . Кърджалийските набези и честите „гостувания“ на войска и събирачи на данъци принуждават населението – българи и турци да се преместят на по-закътано място. Най-ранните писмени документи, в които се споменава името на селото – Новасел, е списъкът на войнуганите от Търновските села от 1548 г. и регистъра на обложените с поголовен данък от 1618 г ., съхранявани в Ориенталския отдел на народната библиотека „Кирил и Методий ”. Около 1840 г . в частен дом се открива първото училище, където известно време учителства Отец Матей, а през 1870 г . по негова инициатива се основава читалище „Наука“. В началото на 19 век в селото е имало свещеник, а службите са се извършвали по домовете. В края на 50-те години на 19 век на края на селището е започнат строеж на църква, но това, което успели да издигнат през деня е разрушавано от турците през нощта. Едва след като е издействан султански ферман, през 1860 г. храмът е завършен. Наречен е „Св. Никола ”, пръв свещеник в него е Марин Генчев . През 1872 г. в близост до църквата е издигната двуетажна училищна сграда. В църковния двор са погребани Отец Матей и починалия тук през Руско-турската война ручник Николаев. Не са останали други данни за строителството и вида на старата църква. В началото на 20 век населението на Ново село нараства значително, повишават се финансовите възможности на хората – много са гурбетчиите в Америка и е взето решение за строеж на нова, по-голяма църква. За председател на комитета по строителството е избран свещеник Димитър Ралевски.


Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Ново село, Великотърновско, е родното място на отец Матей Преображенски (Миткалото) – един от най-приближените съратници на Апостола Васил Левски.

През 1828 г. в Ново село се ражда Моно Сеизмонов, бъдещият Отец Матей Преображенски – Миткалото, виден възрожденец, монах, участник в легията на Раковски, хайдушки войвода, лекар, механик, писател, пътешественик, учител, пътуващ книжар, тайната поща на полицията на БРЦК, съяподвижник на Васил Левски . Останал сирак, през чумавата 1837 г. погубила баща му Пенчо и майка му Слава и сестра му Йована, Моно става чирак в Балван –махала, сегашното Ветренци . Скоро разбира, че не това е призванието му .. Сам, той казва „Всяко дело по-добре ще направиш, ако прочетеш що са писали преди ”. Будният му дух го отвежда в Дряново, за да учи книга. Толкова бързо застига и изпреварва съвременниците си, че скоро Дряновската обител му утеснява. Трупа още знания в Рилския и Преображенски Манастири, където придобива и монашеското си име Матей. Будният му и вечно търсещ ум го повежда в странство. Посещава Атонски манастир в Света гора, Божи гроб в Йеросалим, Русия, Румъния, Сърбия . Владее пет езика, усъвършенства до такава степен знанията си, че с многостранните си интереси дава на човечеството, запомнящи се открития в света на книжовното дело ; механиката ; билколечителството; оръжейното майсторство и др. Преражда се втори път попадайки в „Първата Българска легия на Раковски“ – „Такава работа чакам с години“, ще каже Отец Матей и ще се завърне в родината, за да бъде полезен на народа си . „Щом Бог ти е дал нещо, работи да го дадеш на людите“. Изцяло се раздава за революционното дело. Повежда хайдушка чета в балкана, разпалва и създава, множество местни сдружения в Централна и Южна България, станали толкова полезни на благоугодното дело, заченато от Дякона Левски. После заедно превръщат сдруженията в революционни комитети. Именно заради това нашите деди го наричат пръв съратник на Апостола на свободата. С разяснението на българските книги и вестници, той подготвя почвата за революционното дело. Участва активно в борбата за българското училище, за изгонването на гръцкото духовенство и е един от най-разпалените деятели за изграждане на читалища-огнища за родолюбие и революционна дейност. Пръв сред бунтовнците в расо, които четат евангелието в пищов на кръста, говорят за въстание против султанската власт, но едновременно се стремят да въздигнат сънародниците си и духовно, за да има освобождението пълнота, каквато е нужна .

Други[редактиране | редактиране на кода]

Ново село ще бъде първото село в света с атракция – аудиовизуален спектакъл „Храм Св. Николаи“.. Ново село ще бъде първото село в света с такава атракция. Проектант и изпълнител е двадесет годишният Тодор Кънчев. Мащабът и идеята на спектакъла се увеличават все повече във времето. Още преди да се зароди тази идея е имало готов проект за строително-ремонтни дейности на храма.С този проект Общината на Ново село кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството . В началото проекта не се одобрява, но впоследствие е одобрен. Част от средствата се влагат в рекострукция на покрива на храма. Времетраенето на спектакъла ще е около 8 – 10 минути. За това време в четири цвята и с над 70 прожектора ще се опише 100-годишната история на храма. Аудио-визуалния спектакъл ще се казва „Храм Свети Никола ” – на името на църквата, върху която ще се простира цялото шоу. Десет минути, в които ще се разказва цялата история от построяването на храма, разрушаването му от земетресението през 1913 г.,кражбата на 230-килограмовата му камбана и най-вече новата история.В сградата са разположени 74 прожектора, които съответно се управляват от компютър.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]