Ново село (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Ново село.

Ново село
Общи данни
Население 318 души[1] (15 юни 2022 г.)
30,1 души/km²
Землище 10,582 km²
Надм. височина 424 m
Пощ. код 6062
Тел. код 04111
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 52252
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Стара Загора
Живко Тодоров (ГЕРБ)

Ново село е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Ново село е разположено почти в центъра на Сърнена Средна гора. Оградено е с ниски, заоблени върхове, които образуват две вериги. Едната има форма на дъга, отворена на изток. Възвишенията в другата верига са подредени в почти права линия, разклоняваща се в южния край. В образуваната долина, с наклон от север на юг, протича новоселската река с два ръкава, които се събират в южния край на селото.

Води[редактиране | редактиране на кода]

Село Ново село се намира на 15 километра северозападно от гр. Стара Загора и североизточно на 2.5 – 3 километра от Ст. минерални бани. През селото протичат две рекички, които в долния край на селото се събират в една и поемайки водите на „Аладжака“ дават начало на река която се влива в река Баненска. Водите и идват от няколко постоянни извора и дъждовната вода от петте дерета. Някога реката тече целогодишно, но от средата на миналия век започва да пресъхва през летните месеци.

Землище на селото[редактиране | редактиране на кода]

На север новоселското землище стига до полигона Змейово, на изток и запад границата на землището върви по билата на възвишенията. Южна граница е шосето Старозагорски бани Ст. Загора в участъка от хотел „Щастливците“ почти до втория мост след разклона за Ново село. Някога в землището на селото влизала гората Мешелика, там където сега са разположени хотели и почивни станции.

Наименования и местности[редактиране | редактиране на кода]

Наименованията на местностите и върховете са смесени – някои са български, други са с турски произход. Когато се влиза в котловината от юг, по шосето, първият връх (отляво) се нарича Зънданджик (509 м) залесен почети изцяло с бор (името идва вероятно от „зандан-затвор“ затварящ входа на селото). На северозапад от Зънданджик се издига Башчалъка (636 м) името означава ветровито място. На северния край на веригата е Мечита. Този масив включва Големия Мечит (638 м), Малкия Мечит (610 м) и още две по-ниски възвишения, разположени пред тях. Големия Мечит не се вижда от селото, източно от него се намира Сакарджик (530 м). Тази част от Новоселското землище е богата на извори, изградени са три чешми. Изворът в местността Чанакая (каменната паничка) е каптиран и от него се захранват шестте селски чешми. Източната верига възвишения започва с връх Орлукая (Орлов камък). Той е най-висок 747 м. Разпознава се лесно по голямата скална стена. Следващият връх е Кузалан (693 м) името означава агнешка поляна – под най-високата точка на възвишението се простира обширно плато обрасло с люлякови храсти и сочна трева.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]