Нож

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ритуален нож (атаме)

Нож (от старобългарски nožь, nьziti означаващо "промушвам") е режещ инструмент с различни предназначения, който се състои от две части – клин и дръжка.

Клинът като правило се изработва от стомана или някакъв друг метал или сплав, но може да е направен и от кост, камък или дърво (напр. бамбук). Дръжката се изработва най-често от дърво, кост, рог, метал или пластмаса.[1] Дръжките на ножовете от изкуствен материал се отливат върху острието, докато дръжките от органични материали се закрепят към острието по различен начин - чрез прикрепване на чирени посредством нитове, набиване на дръжката или нанизване на определен брой пръстени от кожа или дърво. Острието може да е заточено само от едната страна, която е и режещата му част, но може да е заточено и от двете. Нож, на който острието е заточено и от двете страни се нарича кама. Заточването става в различни профили в зависимост от предназначението му.

Ножовете биват два основни типа – с фиксирано острие и сгъваеми, като всеки от двата типа се разделя на множество видове според формата на острието, предназначението, начина на изработка и пр.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ритуален нож от бронзовата епоха, намерен в Украйна
Каменно острие във формата на листо от палеолита, Национален музей, Франция

Възникнал е в дълбока древност, по време на палеолита. Първите ножове които първобитните хора са ползвали са били каменни (често от кремък). По-късно към ножа са започнали да прикрепят дървена или костна дръжка. Преди около 5000 години човекът се научава да лее метал и остриетата започват да се изразботват от мед и бронз. В Южна Америка остриетата се изработват от злато. По-късно ръчната изработка се заменя със заводска, което значително намалява цената. Днес остриетата се правят основно от неръждаема стомана, а за дръжката се предпочита пластмаса.

Части на ножа[редактиране | редактиране на кода]

Knife parts.jpg

Основните части на ножа са:[2]
1 – клин и
2 – дръжка.


3 – връх на ножа
4 – острие
5 – страна на клина
6 – гръб на клина
7 – канал
8 – основа на клина (рикасо)
9 – гард(предпазител)
10 – пета (помел)
11 – темляк (съществуват само при някои видове ножове)

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Най-широка употреба днес ножовете намират в домакинството, предимно в кухните[3]. Ножовете още се използват в кланниците и месарниците. Те имат много и различни приложения: използват се за клане, за дране, обескостяване, филетиране и много други. Ножовете намират приложение и в лова, риболова и туризма, както и в армията като хладно оръжие.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]