Ножици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ножицата е ръчен инструмент състоящ се от две метални остриета с дръжки, които режат чрез приплъзване едно в друго тънки цилиндрични или листови материали като влакна, коса, нокти, клони, хартия, ламарина, плат и много други.

КРАТКА ИСТОРИЯ НА НОЖИЦАТА Най-древните ножици са открити в Египет и Близкия изток и са на възраст около 2-3000 г. пр.н.е. Те са от медна сплав и имат U-образна форма. Остриетата са били свързани в края си и съпротивлението на материала играело ролята на пружина при приплъзването на остриетата осъществявано чрез натиск на палеца, от едната страна, и останалите четири пръста от другата страна. Това устройство се използва все още при ножиците за подстригване на овце и шивашките клъцки. За пръв път железни ножици с кръстосани остриета, захванати едно за друго, използват римляните в първи век на новата ера. Такова устройство имат и ножиците използвани в Китай и Япония по същото време. През средните векове, покрай развитието на занаятите, се развиват и технологиите за производство на по-качествени ножици. Голям пробив в технологията извършва Робърт Хинчлиф от Шефилд, Великобритания. През 1761 г. той започва да използва лети закалени форми за изработката на остриетата и дръжките на ножиците. Голям принос в развитието на технологията имат и много шведски, финландски и немски производители през 19 и 20 век.

КАК СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СЪВРЕМЕННИТЕ НОЖИЦИ? Технология и материали Днес съществуват най-различни технологии за производство на ножици според предназначението и търсеното качество. Ножиците MAGNUM се произвеждат по най-модерният способ, който гарантира и най-висококачествен продукт. Производството се състои от следните етапи: – Проектиране на изделието – Изработване на щанца – Закрепване на щанцата на 500-800 килограмова преса – Загряване на материала до 1100 °C – Пресоване и премахване на излишния материал от формата – Закаляване – Галванизиране, полиране или пясъкоструйна обработка, в зависимост от материала и търсения изглед на изделието – Заточване и смазване

За изработката на никелираните ножици MAGNUM се използват въглеродните инструментални стомани С45 и С60. За създаването на професионалната серия MAGNUM се използват висококачествени инструментални мартензитни стомани 1.4034 и 1.4125 с изключителна твърдост и корозионна устойчивост. Стоманата с марка 1.4125 (440C) e най-твърдата неръждаема стомана по стандарта AISU.

Готовите изделия MAGNUM преминават през седемстепенен контрол за постигане на перфектно качество. Внимателно се изследва за дефекти в структурата на материала; повърхностната обработка, геометрията на остриетата и дръжките, заточването, захващането на отделните детайли и смазването. Ето защо ние поемаме 100 процента гаранция за материала и изработката на продуктите MAGNUM. ВИДОВЕ НОЖИЦИ Според предназначението си ножиците биват: – Шивашки – Маникюрни – Фризьорски – Канцеларски – Градинарски – Шлосерски От своя страна маникюрните се делят на на: – Ножици за нокти – арт. номер 008 (никелирана) и 034 (неръждаема стомана) – Ножици за кожички – арт. номер 006 (никелирана) и 032 (неръждаема стомана) – Ножици за нокти на краката – арт. номер 012 (никелирана) и 039 (неръждаема стомана) ПОДДРЪЖКА НА НОЖИЦИТЕ След употреба ножицата трябва да се почиства и смазва с рядко машинно масло. Независимо от какъв материал е произведена, ножицата трябва да се съхранява на сухо и чисто място. Дори неръждаемите стомани кородират ако са изложени продължително време на силно реактивни среди като морска вода например.

И най-твърдия материал след продължителна употреба се износва. Когато усетите, че ножицата е затъпена, трябва да се обърнете към професионален точилар. Всеки опит сами да решите проблема води 100% до унищожаване на ножицата.

В публичното пространство напоследък се появиха слуховете за наличието на самонаточващи се ножици. Тези слухове произлизат от нелоялни рекламни послания на определени вносители и нямат нищо общо с действителността.