Ножици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Различни видове ножици — за текстил, кухненски, за хартия
Ножици за ламарина

Ножиците са ръчен инструмент за разрязване.

За да се намали усилието, прилагано за разрязване на материала, в ножиците се използва принципа на лоста. С битови ножици обикновено се режат хартия и плат, а така също се подстригва косата и се изрязват ноктите. Съществуват също и различни промишлени ножици, например за рязане на ламарина.

В лозарството, градинарството и овощарството се използват ножици (подобни на ножиците за рязане на ламарина), с които се подкастрят сухи и безплодни филизи и клонки, или се оформя вида на храсти. У нас най-често се наричат „лозарски ножици“, но те се използват от всички растениевъди. Употребяват се и при бране на плодове, примерно при гроздобер.

В кулинарията се използват няколко вида ножици, с които се изрязват перки на риби, или се оформят различни парчета от жилави или твърди меса, плодове или теста.

Има и ножици за стригане на овце. Това е инструмент подобен на този за рязане на метал. Те трябва да са остри за да е по-лесно рязането.


Има голямо разнообразие от ножици за различни видове битови и специализирани цели. В наши дни, ножиците често имат ергономичен дизайн и термопластична гума на дръжките за по голямо удобство, които позволяват на потребителя да упражни по голяма сила или да контролират точноста.

История

Предполага се, че ножиците са изобретени около 1500 г. пр.н.е. в древен Египет. Най-ранните известни ножици са се появили в Месопотамия преди 3000 до 4000 години. Те са от типа „пролетни ножици“, включващи две бронзови остриета, свързани в дръжките с тънка, гъвкава слоскост извит бронз, която служи за придържане на двете остриета заедно и им позволява да бъдат притиснати едно към друго и след тяхното освобождаване да върнат първоначалния си облик. Този тип ножици продължават да се използват в Европа до 16-ти век . Сегашната визия на ножиците е изобретена от римляните. След което става популярна и в Китай, Япония и Корея и така до наши дни.