Номер 1

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Номер едно
РежисьориАтанас Христосков
ПродуцентиБНТ
Инкомс проджект
СценаристиАтанас Христосков
Явор Михайлов
В ролитеФилип Аврамов
Ивайло Захариев
Николай Станоев
Ивайло Драгиев
МузикаБорис Чангъров
ОператорСтефан Куцаров
Жанрдрама
Премиера2011
Времетраене75 минути
Страна България
Езикбългарски
Външни препратки
IMDb

„Номер едно“ е български игрален филм (драма) от 2011 година на режисьора Атанас Христосков, по сценарий на Атанас Христосков и Явор Михайлов. Оператор е Стефан Куцаров.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Резюме на филма[редактиране | редактиране на кода]

Ученическо насилие, обезверени учители, цинични младежи – това не е репортаж от късните новини, а историята в дебютния филм на режисьора Атанас Христосков – „N1“.

Сценаристът Явор Михайлов пренася върху лентата спомените от собственото си детство в крайните квартали на София, затова и всички герои имат реални прототипи, както и описаните случки. Стартирал с работно заглавие „Врагът отвътре“, филмът излиза на екран с роденото по време на снимки заглавие – „Номер едно“.

Две софийски училища в обща сграда водят кървава вражда. Алекс и приятелите му възприемат битките с елитната гимназия като социален бунт, а Стефан, учителят по литература, се опитва да покаже на момчетата и друго възможно решение... Но дали те са готови да му се доверят?

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Номер 1“ на Атанас Христосков спечели „Златната роза“ на българското кино // Медиапул. 13 октомври 2011. Посетен на 16 октомври 2021.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]