Номинален лихвен процент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Във финансите и икономиката номиналния лихвен процент се отнася до ставка на лихвата преди корекцията за инфлация (за разлика от реалния лихвен процент - #виж реален лихвен процент), или за лихвения процент "без корекция" за ефект на натрупване ( наричан също номинална годишна лихва). Лихвеният процент се нарича номинален, ако честотата на натрупване (например един месец) не е идентичен с основната времева единица (обикновено една година).

Номинален срещу реален лихвен процент[редактиране | редактиране на кода]

Реалният лихвен процент е номиналният лихвен процент минус инфлацията. При отпускане на кредит това е реалната лихва, която заемодателят получава като приход. Ако заемодателят получава 8% лихва от дадения кредит и инфлацията е 8%, то реалния лихвен процент е нула, тъй като инфлацията и номиналната лихва са равни. За заемодателя не би имало нетна полза от такъв заем, тъй като инфлацията заличава напълно печалбата от кредита.
Връзката между реална и номинална лихва се описва от уравнението:


където:


Общоприето приближение за реален лихвен процент е:

реалният лихвен процент = номинален лихвен процент - очакваната инфлация

В този анализ, номиналната лихва е декларираната лихва, а реалният лихвен процент е резултатът след отчитане на очакваните загуби от инфлация. Тъй като бъдещият процент на инфлация може да бъде само приблизително оценен, то ex ante и ex post (предварителния и последващия събитието) реален лихвен процент могат да бъдат различни, а премията, изплащана за фактическата инфлация може да бъде по-висока или по-ниска. За разлика номиналният лихвен процент се знае предварително.

Номинален и ефективен лихвен процент[редактиране | редактиране на кода]

Номиналният лихвен процент е периодичният лихвен процент умножен по броя на периодите за година. Например, номинален годишен лихвен процент от 12% при месечно натрупване, представлява 1% лихва на месец (с натрупване).[2] Номиналният лихвен процент за периоди на натрупване по-малки от година, винаги е по-нисък от еквивалентната лихва с годишно натрупване (това се получава директно чрез елементарни алгебрични преобразувания на формулата за натрупваща се лихва). Номиналната лихва не е напълно определена без да е указана честотата на натрупване. За каквато и да е лихва, ефективният лихвен процент не може да бъде определен без да се знае честотата на натрупване и лихвения процент. Въпреки че се използват някои конвенции, когато честотата на натрупване се знае, потребителите по-специално може да не разберат колко важно е ефективният лихвен процент да се знае.

Номиналните лихвени проценти не са сравними, освен ако периодите им на натрупване не са едни и същи. Ефективният лихвен процент коригира това, като "конвертира" номиналната лихва в годишна сложна лихва. В много случаи в зависимост от местните разпоредби, лихвените проценти в реклами на кредитори представляват номиналния, а не ефективния лихвен процент, като по този начин се декларира по-нисък лихвени процент от еквивалентния ефективен годишен лихвен процент.

Този термин не бива да се бърка с проста лихва, която не се натрупва (за разлика от сложната лихва ).

Ефективният лихвен процент винаги се изчислява с годишен период на натрупване. Ефективният лихвен процент се изчислява по следния начин:

където

  • r е ефективната лихва,
  • i е номиналната лихва (като десетично число, например 12% = 0.12) и
  • n е брой периоди на натрупване за една година (например 12 за месечно натрупване )


Примери[редактиране | редактиране на кода]

Месечно натрупване[редактиране | редактиране на кода]

Пример 1: Номинален лихвен процент от 6% натрупван месечно се равнява на ефективен лихвен процент от 6.17%.
Пример 2: 6% годишно се начислява като 6% / 12 = 0,5% всеки месец. След една година първоначалният капитал се увеличава с коефициент (1+0.005)12 ≈ 1.0617.

Дневно натрупване[редактиране | редактиране на кода]

Кредит с ежедневно натрупване ще има значително по-висок ефективен процент на годишна база. За заем с 10% номинален годишен лихвен процент и ежедневно натрупване, ефективния годишен процент е 10,516%. За заем от $ 10,000 (изплащан еднократно в края на годината), кредитополучателят ще плати $ 51,56 повече от този, на който се начислява 10% годишно натрупвана лихва.

References[редактиране | редактиране на кода]

  1. Richard A. Brealey and Steward C. Meyer. Principles of Corporate Finance, Sixth Edition. Irwin McGraw-Hill, London, 2000. p. 49.
  2. Contemporary Financial Management (with Thomson One - Business School Edition and Infotrac) By R. Charles Moyer, James R. McGuigan, William J. Kretlow, pg. 163

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Nominal interest rate“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.