Нотр Дам (Байо)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катедрала „Нотр Дам от Байо“
Cathédrale de Bayeux - façade - assemblage de 4 images.jpg
общ изглед
190606-N-WO404-096 (48023322457).jpg
Местоположение в Байо
Страна Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
Населено място Байо Франция
Тип на сградата катедрала
Архитектурен стил в романски стил, готика
Статут действащ храм
Катедрала „Нотр Дам от Байо“ в Общомедия

Катедралата „Пресвета Богородица от Байо“ (на френски: Cathédrale Notre-Dame de Bayeux) е катедралата на епархия Байо, която се намира в град Байо. Паметник на XI-XV век, съчетаващ в себе си черти от романски стил и нормандска готика. Катедралата Байо е част от отлично запазен комплекс средновековни сгради, където също се включва двореца на епископа, библиотеката, залата на капитулите и т.н. До преместването в специално предназначен за него музей, в катедралата се пази известният килим от Байо.

История[редактиране | редактиране на кода]

На мястото, където е сегашната катедрала в гало-римската епоха е разположен форума на град Августодурум. Епархия в Байо е основана през III век, като при Меровингите тук е построена катедрала. След пожар, който сериозно поврежда сградата, графът на Байо - Хуго II (1015-1049) взеема решение за строителство на нова катедрала на същото място. Изграждането на храма приключва при преемника на Хуго - Одоне (1049-1097). На  14 юли 1077 г. новата сграда е осветена в присъствието на херцогът на Нормандия и крал на Англия Уйлям Нормандски.

От романската катедрала от XI век е съхранена криптата и кулата на главната фасада. От началото на XII век в катедралата се провеждат непрекъснати работи по реконструкция и престрояване на отделни части, които са завършени в XV век с шпила на главната кула. От този момент катедралата придобива окончателния си облик.

До 1230 г. са построени готически хорове, които са забележителни, до чисто нормандските си декоративни елементи. В 1244-1255 е реконструирана горната част на главния неф, а през 1260-1280 г., е пристроен трансепта. Към оригиналната романска сграда са добавени множество готически елементи. През XIII-XIV век до катедралата са постепенно пристроени странични готически капели. Освен това, по-късен готически произход има и южния портал на трансепта и високата централна кула. Другите части от ансамбъла на катедралата основно са построени през XV век.

През 1563 г. катедралата е разорена от хугенотите по време на религиозните войни във Франция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Frédéric Épaud, Les charpentes de la cathédrale Notre-Dame de Байо, Publications du CRAHM, Caen, 2007. ISBN 978-2-902685-42-4.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]