Нощем с белите коне (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нощем с белите коне)
Направо към: навигация, търсене
Нощем с белите коне
Режисьори Зако Хеския
Сценаристи Павел Вежинов
В ролите Николай Бинев,
Иван Иванов,
Гинка Станчева,
Любомир Младенов
Музика Кирил Дончев
Оператор Борис Янакиев
Премиера 25 май 1985
Времетраене 390 минути
Страна България
Език български
Цветност цветен
Външни препратки
IMDb

„Нощем с белите коне“ е български игрален филм (драма) от 1985 година на режисьора Зако Хеския, по сценарий на Павел Вежинов. Оператор е Борис Янакиев. Музиката във филма е композирана от Кирил Дончев.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Роли във филма изпълняват актьорите:

Резюме[редактиране | редактиране на кода]

Първа част:  Академик Урумов – около 65-годишен мъж, директор на Института по микробиология, е с високо обществено положение, но нещастен в личния си живот. Отношенията с жена му са хладни заради нейна минала изневяра, но поради скрупули той не се развежда. 


Втора част:  Племенникът на Урумов – Сашо, е написал и предал за публикация статия с твърде смели научни идеи, подписана от името на академика. Самият Урумов смята, че в науката трябва да се дава път на младите, възнамерява да подаде оставка и предлага племенника си за назначение в института. Заедно с група младежи Сашо организира купон във вилата на вуйчо си и завързва връзка с нежната Криста, за която е първото ѝ любовно увлечение. 

Трета част:  Младият Сашо е назначен в института. Излиза и статията с авангардните научни идеи и нови хипотези за развитието на рака. В института следва яростна отрицателна реакция. Доцент Азманов пише злостна критична статия, но на свиканото събрание Урумов отстоява възгледите си. Майката на Криста се безпокои заради промяната в дъщеря си. Оказва се, че Азманов крие нещо от миналото си – той е чичо на Криста, но не иска кариерата му да пострада заради роднинството му с нейния баща невъзвръщенец. 

Четвърта част:  Бурното събрание продължава на другия ден, с нови разобличения и интриги. Уморен и разочарован и от племенника си, и от колегите си, академик Урумов подава оставка. Междувременно американски професор го поздравява за откритието. Криста е бременна, но не споделя със Сашо. Ангажиран със служебните неприятности, той не желае детето. Придружава Криста до клиниката за аборт, но в последния момент тя се уплашва и избягва. 

Пета част:  Урумов информира в института за предстоящото посещение на американския учен и, за да избегнат скандала, му предлагат да го възстановяват на работа. Майката на Криста споделя с академика за състоянието на дъщеря си. Постепенно двамата самотници се сближават. Сестрата на академика се радва, че той най-после е намерил сродна душа и изглежда подмладен и щастлив. 

Шеста част:  На прибиране от провинцията Криста катастрофира и прави спонтанен аборт. Сашо веднага тръгва да я види в болницата. Мария моли Урумов да не се виждат повече поради морални съображения. Това е поредният удар за него и дори новината, че младите ще се оженят, не го радва. Урумов също така признава публично, че скандалната научна статия всъщност не е негова, а на племенника му. Изморен от самотния си и изпълнен с разочарования живот, академикът се прибира у дома, пада и умира. Чак на погребението му младежите осъзнават какъв човек са изгубили и че са истинската причина за смъртта му.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за