Нощна смяна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нощна смяна
Night Shift
Автор Стивън Кинг
Първо издание 1978 г.
САЩ
Оригинален език английски
Жанр хорър
Вид разкази

Преводач Весела Прошкова

бележки
  • На български разказите са разпределени в няколко сборника: „Нощна смяна“, „Понякога те се завръщат“ и „Полесражение“
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

„Нощна смяна“ (на английски: Night Shift) е първият сборник с разкази на Стивън Кинг. Много от най-известните му къси истории са поместени в тази подборка.

Тя е публикувана веднага след „Сияние“ и е петата книга на Кинг, която е издадена (включително „Гняв“, издадена под псевдонима Ричард Бакман). Единствено „Джирусълъмс лот“, „Дружество „Отказване с гаранция““, „Последно стъпало“ и „Жената в стаята“ не са издавани, докато останалите са публикувани в мъжки списания в периода 1970-1975 г.

„Нощна смяна“ е първото произведение, за което Кинг пише встъпителни думи. Чрез тях авторът се представя накартко и се обръща директно към читателя (похват, който става негова запазена марка). Книгата има и уводът, който е дело на един от любимите писатели на Кинг, Джон Макдоналд.

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

С публикуването на „Нощна смяна“ и успеха на филма „Кери“ (1976), популярността на Кинг нараства значително, а също така и молбите за екранизация на творбите му. Кинг разрешил екранизациите срещу хонорар от 1 долар за всяка.

През 80-те предприемчивия продуцент Милтън Суботски купува правата над шест от историите с намерението да ги екранизира за киното и телевизията. Въпреки че Суботски участва в няколко адаптации на Кинг („Котешко око“, „Максимално натоварване“, „Понякога те се завръщат“ и „Човекът с косачка“) телевизионните серии така и не видели бял свят поради проблеми с телевизионните стандарти и разрешителни.

В крайна сметка екранизирани версии имат „Децата на царевицата“ (1984), „Котешко око“ (1985), „Максимално натоварване“ (1986), „Нощна смяна“ (1990), „Човекът с косачката“ (1992) и „Пресата“ (1995).

Разкази в „Нощна смяна“[редактиране | редактиране на кода]

(На български те са разпределени в няколко сборника: „Нощна смяна“, „Понякога те се завръщат“, „Полесражение“.)