Нощна смяна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нощна смяна
Night Shift
АвторСтивън Кинг
Първо издание1978 г.
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрхорър
Видразкази

ПреводачВесела Прошкова

бележки
  • На български разказите са разпределени в няколко сборника: „Нощна смяна“, „Понякога те се завръщат“ и „Полесражение“
Нощна смяна в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

„Нощна смяна“ (на английски: Night Shift) е първият сборник с разкази на Стивън Кинг. Много от най-известните му къси истории са поместени в тази подборка.

Тя е публикувана веднага след „Сияние“ и е петата книга на Кинг, която е издадена (включително „Гняв“, издадена под псевдонима Ричард Бакман). Единствено „Джирусълъмс лот“, „Дружество „Отказване с гаранция““, „Последно стъпало“ и „Жената в стаята“ не са издавани, докато останалите са публикувани в мъжки списания в периода 1970-1975 г.

„Нощна смяна“ е първото произведение, за което Кинг пише встъпителни думи. Чрез тях авторът се представя накартко и се обръща директно към читателя (похват, който става негова запазена марка). Книгата има и уводът, който е дело на един от любимите писатели на Кинг, Джон Макдоналд.

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

С публикуването на „Нощна смяна“ и успеха на филма „Кери“ (1976), популярността на Кинг нараства значително, а също така и молбите за екранизация на творбите му. Кинг разрешил екранизациите срещу хонорар от 1 долар за всяка.

През 80-те предприемчивия продуцент Милтън Суботски купува правата над шест от историите с намерението да ги екранизира за киното и телевизията. Въпреки че Суботски участва в няколко адаптации на Кинг („Котешко око“, „Максимално натоварване“, „Понякога те се завръщат“ и „Човекът с косачка“) телевизионните серии така и не видели бял свят поради проблеми с телевизионните стандарти и разрешителни.

В крайна сметка екранизирани версии имат „Децата на царевицата“ (1984), „Котешко око“ (1985), „Максимално натоварване“ (1986), „Нощна смяна“ (1990), „Човекът с косачката“ (1992) и „Пресата“ (1995).

Разкази в „Нощна смяна“[редактиране | редактиране на кода]

(На български те са разпределени в няколко сборника: „Нощна смяна“, „Понякога те се завръщат“, „Полесражение“.)