Нощна стража

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Нощна стража.

Нощна стража
The Nightwatch by Rembrandt - Rijksmuseum.jpg
Художник Рембранд
Година 1642 г.
Техника маслени бои върху платно
Размери 363 × 437 cm
Изложена Райксмузеум, Амстердам
Нощна стража в Общомедия

„Нощна стража“ (на нидерландски: De Nachtwacht) е картина на Рембранд ван Рейн. Тя е започната през 1640 г. и е завършена през 1642 г. Изложена е в музея Райксмузеум в Амстердам.

Истинското име на картината е „Ротата на капитан Банинг Кок“. Тъй като престояла дълги години в мазе, почерняла, и когато я открили, решили че се нарича „Нощна стража“ заради тъмния фон, с което име е по-известна и днес. Тя е творение на майстора на играта със светлината Рембранд (1606-1669 г.). Макар и една от най-известните картини, в миналото не е била одобрена от поръчалите я, защото очаквали да бъдат нарисувани в редица, като портрет, какъвто бил обичаят по онова време, и не била изложена на показ.

С тази картина започнало финансовото падение на Рембранд. В творчеството си той е изобразявал по характерен начин именно светлината в картините си – в конкретния случай лейтенанта на ротата – до капитан Банинг Кок и детето на предна линия. За най-известните картини на Рембранд са позирали негови близки – съпругата му Саския Ван Ойленбург, Хенрикие Щофелс, брат му, синът му Титус и други. Други известни картини на автора са „Даная“, „Връщането на блудния син“, „Урок по анатомия на професор Тулп“, „Флора“, „Мъж с шлем“, множество портрети на нидерландските гилдии и автопортрети, офорти.