Нощни гущери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нощни гущери
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
надсемейство:Scincoidea
семейство:Нощни гущери (Xantusiidae)
Научно наименование
Baird, 1858
Нощни гущери в Общомедия
[ редактиране ]

Нощните гущери (Xantusiidae) са семейство дребни гущери. Повечето видове са живораждащи, с изключение на тези от род Cricosaura. Средната им дължина е от по-малко от 4 см до малко над 12 см. Семейството включва три живи рода, с приблизително 37 вида.[1] Родовете са разделени по географски обхват: Xantusia в югозападната част на Северна Америка и Долна Калифорния, Cricosaura в Куба и Lepidophyma, най-многобройният род нощни гущери, в Централна Америка. Известни са и три фосилни рода: Catactegenys, Palepidophyma, Palaeoxantusia.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Физически нощните гущери се характеризират със сравнително плоски тела и глави. Главите им са покрити с големи, гладки плочи, докато телата им имат по-груба, зърнеста кожа. Очите им, подобно на тези на змиите, са покрити с неподвижни, прозрачни мембрани, които служат за клепачи. Подобно на много други гущери почистват тези мембрани с помощта на езика си.[2] Зениците им са елипсовидни, което позволява повече светлина да проникне в окото при ниска осветеност, отколкото при кръгли зеници.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално се е смятало, че нощните гущери са нощни животни (откъдето и името на семейството), поради потайния си начин на живот, но впоследствие е установено, че са активни денем, но в тъмни места.[2] Нощните гущери са еволюирали да живеят в много тесни екологични ниши (т.нар. „специализация на микрообитания“), като скални пукнатини или влажни трупи, и могат да прекарат целия си живот под една и съща повърхност.

Хранят се с насекоми, а понякога и с растения.

В противовес на репродуктивните стратегии на повечето дребни гущери, нощните гущери имат много ниска репродуктивна скорост, като няколко вида раждат само едно или две потомства след период на бременност от около три месеца.[3] Обикновено им отнема няколко години, за да достигнат полова зрялост. Скритият начин на живот на нощните гущери обаче е допринесъл за високата продължителност на живота им.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Search results | The Reptile Database // Посетен на 2022-09-19. (на английски)
  2. а б Vitt, Laurie. Night Lizard // Britannica.
  3. Bauer, A.M. Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. San Diego, Academic Press, 1998. ISBN 0-12-178560-2. p. 171–173. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Night lizard в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​