Нумерология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Pietro Bongo, Numerorum mysteria, 1591

Нумерология е псевдонаука (виж квазинаука) за числата. Назовават я като „магията на числата“, като концепцията ѝ е близка до тази на астрологията и други паранауки от античността. Използва се за „прогнозиране бъдещето посредством изготвяне на предсказания основани на числата“, т.е. за манипулиране и насочване на общественото мнение и масовото съзнание в желаната насока – виж демагогия.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

От българската история най-известен е примерът с широко разпространяваното в навечерието на Априлското въстание популярно тълкуване на буквеното изписване на годината 1876, което означавало „ТУРЦІА КЕ ПАДНЕ“. Това отразил и Иван Вазов в романа си „Под игото“:

Скоро там се източиха няколко редове от черковни букви и арабски цифри, правилно размесени в следующия вид: ТУРЦІА КЕ ПАДНЕ ... Тия черковни слова, четени като букви, казваха: ТУРЦІА КЕ ПАДНЕ; броени и събрани като цифри, изкарваха съдбоносната година 1876!

[1] Сборът от числата на буквите в словосъчетанието бил:

Т (=300) У (=400) Р (=100) Ц (=900) I (=10) А (=1)

К (=20) Е (=5)

П (=80) А (=1) Д (=4) Н (=50) Е (=5)

През 1876 г. нито Турция паднала, нито България се освободила от игото, но започналия исторически процес по освобождение на България дал плодовете си през 1878 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Нумерология“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.