Нумерология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Нумерология е паранаука (виж квазинаука) за числата. Назовават я като "магията на числата", като концепцията ѝ е близка до тази на астрологията и други паранауки от античността. Използва се за "прогнозиране бъдещето посредством изготвяне на предсказания основани на числата", т.е. за манипулиране и насочване на общественото мнение и масовото съзнание в желаната насока - виж демагогия.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

От българската история най-известен е примера с широко разпространяваното в навечерието на Априлското въстание популярно тълкуване на буквеното изписване на годината 1876, което означавало “ТУРЦІА КЕ ПАДНЕ”. Това отразил и Иван Вазов в романа си "Под игото":

Скоро там се източиха няколко редове от черковни букви и арабски цифри, правилно размесени в следующия вид: ТУРЦІА КЕ ПАДНЕ ... Тия черковни слова, четени като букви, казваха: ТУРЦІА КЕ ПАДНЕ; броени и събрани като цифри, изкарваха съдбоносната година 1876!

[1] Сборът от числата на буквите в словосъчетанието бил:

Т (=300) У (=400) Р (=100) Ц (=900) I (=10) А (=1)

К (=20) Е (=5)

П (=80) А (=1) Д (=4) Н (=50) Е (=5)

През 1876 г. нито Турция паднала, нито България се освободила от игото, но започналия исторически процес по освобождение на България дал плодовете си през 1878 г. Между впрочем през 1878 г. се случило и друго важно историческо събитие. В същата тази 1878 г. професорът по теология Юлиус Велхаузен издал «Въведение в историята на Израел», за която си "дързост" бил лишен от професорската катедра по богословие в Гьотингенския университет. В книгата си обосновал документалната хипотеза за произхода на най-свещената книга - Библията и по-точно на Петокнижието. Впоследствие се оказал прав в твърдението си, че Тората е компилирина кодификация от Ездра-книжникът, извършена по всяка вероятност по заръка на Персийския шах Артаксеркс I или Артаксеркс II, т.е. внукът или праправнукът на Дарий I - който издълбал известния Бехистунски надпис.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Нумерология“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.