Нумидия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нумидия
تاريخ الرومان في ليبيا
—  Независимо царство  —
 
202 пр.н.е. — 46 пр.н.е.  
 
 

Местоположение на Нумидия

Континент Африка
Столица Цирта
История Античност
Днес част от Флаг на Алжир Алжир
Флаг на Тунис Тунис
редактиране
Римска Нумидия
Provincia Numidia
—  Римска имперска провинция  —
 
46 пр.н.е. — 429 г.  
 
 
Герб

Местоположение на Нумидия

Континент Африка
   - управител Легат
История Античност
редактиране

Нумидия е антично берберско царство, а по-късно – римска провинция на северния африкански бряг между Мавретания и Картаген; обхваща части от днешен Алжир и Тунис. Била населена предимно от берберски племена, разделени на 2 основни племенни групи – масиле в Източна и масесиле в Западна Нумидия.

Нумидия и Втората пуническа война[редактиране | редактиране на кода]

По времето на Втората пуническа война източните племена се сражават срещу римляните, а западните – срещу Картаген. Преди края на войната Масиниса – вожд на масесиле, преминава на страната на римляните в битката за Зама.

Заради заслуги при победата над Ханибал, римляните предават управлението на Масиниса. Нумидия обхваща територията от Мавретания до Картаген, а също така и земите югоизточно от Киренайка; така Нумидия окръжава Картаген.

Под римска власт[редактиране | редактиране на кода]

В Нумидия се развива търговията, основават се градове и редовна армия. На власт през 118 г. пр. Хр. идва Югурта, който по-късно води т.н. Югуртинска война срещу римляните.

Югурта е победен и отведен като роб, а след неговата смърт като римски пленник през 106 г. пр. Хр. Нумидия се разпада. Една част от нея е присъединена към Мавретания, а друга остава под властта на местни владетели до войната между Юлий Цезар и Помпей Велики.

Цезар образува от Нумидия нова провинция под името Африка Нова, а по-късно Август, през 25 г. пр. Хр., поставя Юба II като цар на Мавретания, а Нумидия е разделена между провинциите Мавретания и Африка Нова.

По времето на Септимий Север (193 г.) Нумидия е отделена от Африка Ветус и е поставена под управлението на имперски прокуратор. Най-накрая с новата организация на империята император Диоклециан Нумидия е една от седемте провинции на диоцеза Африка, известна като Нумидия Сиртензис. В провинцията е роден и папа Виктор I.

След инавазията на вандалите през 428 г., започва бавният упадък на Нумидия, подпомогнат от процесите на опустиняване на земите ѝ.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Numidia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.