Нур Отан

From Уикипедия
Jump to navigation Jump to search
Нур Отан
Нұр Отан
Ръководител Нурсултан Назарбаев
Основана 1 март 1999
Щаб Астана
Младежка организация Жас Отан
Идеология Авторитаризъм
Цветове          
Маджлис
83 / 108
Сайт www.ndp-nurotan.kz

Нур Отан (на казахски: Нұр Отан – „Светлина на отечеството“) е най-голямата политическа партия в Казахстан с над 762 000 членове[1].

От 2007 г. партията е оглавявана от Нурсултан Назарбаев – президента на Казахстан[2].

Сградата на партията в столицата Астана

Нур Отан е наследник на партията Отан (отечество). Предшественицата е създадена през февруари 1999 г. чрез сливане на няколко президентско ориентирани партии, включително: Народен съюз на казахстанското единство, Либерално движение на Казахстан, движение „Казахстан 2030“. На конгреса по обединяване новата партия очертава своята бъдеща програма, която е в подкрепа на правителството на Назарбаев[3].

На парламентарните избори от 2004 г., когато партията все още носи името Отан, тя печели 60,6% от гласовете и 42 от общо 77 места в парламента.

През септември 2006 г. Отан се слива с републиканската партия Асар, водена от Дарига Назарбаева (дъщеря на президента Нурсултан Назарбаев). Това сливане увеличава местата в парламента с 4, като ги прави 46[1].

След сливането на партиите Назарбаев казва на дъщеря си „Кажи на своите избиратели, че се завръщаш при баща си“[4] Според новото споразумение Назарбаева ще действа като заместничка на баща си. Другите заместници са Б. Жумагулов и А. Павлов. През юни 2006 г. Назарбаева казва, че всички пропрезидентски партии трябва да се обединят и да създадат група, „срещу която никоя друга партия няма да може да се съревновава в следващите 50 години“[5].

През декември 2006 г. е обявено, че Гражданската партия и Партията на земеделците ще последват примера на Асар и ще се слеят с Отан. Благодарение на това местата в парламента се увеличават от 46 на 57 от възможни 77. Назарбаев споделя, че и други партии ще се присъединят към Отан. Той също така казва, че трябва да има по-малко, но по-силни партии в Казахстан, за да „защитават максимално ефективно интересите на населението“[6]. На партийния конгрес от 22.12.2006 г. делегатите гласуват името на партията да бъде променено на Нур Отан.

На изборите от 2007 г. партията печели 88,05% от гласовете и всички 98 места. На президентските избори през 2001 година нейният лидер Назърбаев е преизбран с подкрепа от 95,5 % от гласувалите. Партията печели 80,99 % от гласовете на последните парламентарни избори (2012 г.) и 83 (от общо 98) в парламента.

През октомври 2011 г. в Астана е подписано споразумение за сътрудничество между Нур Отан и украинската Партия на регионите.[7]. Сътрудничи и с руската партия Единна Русия.

Източници[edit | edit source]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Nur_Otan“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.