Нхау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нхау
намибийски актьор
Роден
Починал
5 юли 2003 година (58 г.)
Цумкве, Намибия
ПогребанНамибия

Учил вняма
Актьорска кариера
Активностот 1980 година до 1994 година
Семейство
Деца6

Уебсайт

Нхау (изговаря се Н!хау / Nǃxau) е намибийски фермер и актьор, който става известен с ролята си във филмите „Боговете сигурно са полудели“, I и II част, където изпълнява ролята на бушмен от Калахари.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Нхау е от племето сан, което спада към бушменската група. Представителите от това племе живеят на територията на Намибия и РЮА. Макар че рождената му дата не е напълно ясна, се приема, че той е роден на 16 декември 1944 г. с името Гкао Кома (Gcao Coma, изговаря се Г!као Кома / G!cao Coma). Изговарянето на неговото име е типичен пример за използване на цъкащи съгласни, характерни за родния му език от койсанската група джу'хоан (juǀʼhoan). Пълна транслитерация на неговото име не е възможна поради липсата на аналогични букви в българската азбука, но цъкането в името му е много близко до използваното в българския език отрицание, записвано с „тц“; „н“ в началото не обозначава самостоятелен звук, а преназализиране (преназализираните съгласни са много широко срещани в африканските езици и почти не се срещат другаде).

За първа част на „Боговете сигурно са полудели“ (1980) Нхау получава $300, а за втора част (1989) са му заплатени около 0,5 милион южноафрикански ранда, което се равнява на около $80 000. Когато бил открит от режисьора на филма, Нхау не се бил сблъсквал с модерния живот. Той бил виждал само 3-ма бели души дотогава и не бил посещавал голямо населено място освен селищата на собственото му племе.

След приключване на филмовата му кариера Нхау става фермер и отглежда царевица, бобови култури и банани. Гледа и няколко глави говеда.

Нхау се обръща към християнство. През юли 2000 г. той е кръстен и става член на Църквата на адвентистите от седмия ден.

Умира на 1 юли 2003 от антибиотик-резистентна туберкулоза, докато е на лов за токачки. Погребан е на 12 юли с полутрадиционна церемония в родното му място Цункве, като тялото му е положено до това на втората му съпруга. Той има шест оцелели деца.

Филмови участия[редактиране | редактиране на кода]

  • 1980 – Боговете сигурно са полудели (The Gods Must Be Crazy) – роля Ки (Xi)
  • 1989 – Боговете сигурно са полудели II (The Gods Must Be Crazy 2) – роля Кико (Xixo)
  • 1991 – Fei zhou he shang (Crazy Safari) de Billy Chan – роля Бушменът Кико
  • 1993 – Heonggong ya fungkwong (Crazy Hong Kong) – роля Ки
  • 1994 – Fei zhou chao ren (The Gods Must Be Funny in China) – роля Кикико

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]