Нхау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нхау
намибийски актьор
Роден
Починал
Цумкве, Намибия
Погребан Намибия

Етнос Бушмени
Образование няма
Активен период от 1980 г. до 1994 г.

Уебсайт

Нхау (изговаря се Н!хау / Nǃxau) е намибийски фермер и актьор, който става известен с ролята си във филмите „Боговете сигурно са полудели“, I и II част, където изпълнява ролята на бушмен от Калахари.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Нхау е от племето сан, което спада към бушменската група. Представителите от това племе живеят на територията на Намибия и РЮА. Макар че рождената му дата не е напълно ясна, се приема, че той е роден на 16 декември 1944 г. с името Гкао Кома (Gcao Coma, изговаря се Г!као Кома / G!cao Coma). Изговарянето на неговото име е типичен пример за използване на цъкащи съгласни, характерни за родния му език от койсанската група джу'хоан (juǀʼhoan). Пълна транслитерация на неговото име не е възможна поради липсата на аналогични букви в българската азбука, но цъкането в името му е много близко до използваното в българския език отрицание, записвано с „тц“; „н“ в началото не обозначава самостоятелен звук, а преназализиране (преназализираните съгласни са много широко срещани в африканските езици и почти не се срещат другаде).

За първа част на „Боговете сигурно са полудели“ (1980) Нхау получава $300, а за втора част (1989) са му заплатени около 0,5 милион южноафрикански ранда, което се равнява на около $80 000. Когато бил открит от режисьора на филма, Нхау не се бил сблъсквал с модерния живот. Той бил виждал само 3-ма бели души дотогава и не бил посещавал голямо населено място освен селищата на собственото му племе.

След приключване на филмовата му кариера Нхау става фермер и отглежда царевица, бобови култури и банани. Гледа и няколко глави говеда.

Нхау се обръща към християнство. През юли 2000 г. той е кръстен и става член на Църквата на адвентистите от седмия ден.

Умира на 1 юли 2003 от антибиотик-резистентна туберкулоза, докато е на лов за токачки. Погребан е на 12 юли с полутрадиционна церемония в родното му място Цункве, като тялото му е положено до това на втората му съпруга. Той има шест оцелели деца.

Филмови участия[редактиране | редактиране на кода]

  • 1980 – Боговете сигурно са полудели (The Gods Must Be Crazy) – роля Ки (Xi)
  • 1989 – Боговете сигурно са полудели II (The Gods Must Be Crazy 2) – роля Кико (Xixo)
  • 1991 – Fei zhou he shang (Crazy Safari) de Billy Chan – роля Бушменът Кико
  • 1993 – Heonggong ya fungkwong (Crazy Hong Kong) – роля Ки
  • 1994 – Fei zhou chao ren (The Gods Must Be Funny in China) – роля Кикико

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]