Няма място за старите кучета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Няма място за старите кучета
No Country for Old Men
РежисьориБратя Коен
ПродуцентиБратя Коен
Скот Рудин
СценаристиБратя Коен
Базиран на от Кормак Маккарти
В ролитеТоми Лий Джоунс
Хавиер Бардем
Джош Бролин
МузикаКартър Бъруел
ОператорРоджър Дийкинс
МонтажБратя Коен
РазпространителMiramax Films, Paramount Vantage
Премиера9 ноември 2007
(САЩ)
Времетраене122 мин.
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Бюджет$25 милиона
Приходи$171,6 милиона[1]
Външни препратки
IMDb Allmovie
Няма място за старите кучета в Общомедия

„Няма място за старите кучета“ (на английски: No Country for Old Men) е американски игрален филм от 2007 година, носител на „Оскар“ за най-добър филм, най-добра мъжка поддържаща роля, най-добра режисура и най-добър адаптиран сценарий. Освен това има още 4 номинации за същата награда.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В началото на филма ловец от южните щати – Люилън Мос (Джош Бролин), се натъква на завършила престрелка между мексикански наркотрафиканти. На мястото на престъплението той открива куфарче пълно с пари и го взима със себе си. Всички, които са участвали в престрелката, са мъртви с изключение на един от тях, който моли за вода. След като се прибира у дома, Мос не може да заспи и решава да занесе вода на умиращия. Когато се връща на местопрестъплението, се засича с наркотрафикантите, които опитват да го убият.

Мос се измъква ранен, а през това време Антон Чигър (Хавиер Бардем) е нает от мафиотите да открие парите чрез предавателя, сложен в куфарчето. След като разбира това, Чигър убива възложилите му тази задача и решава да намери парите за себе си. Филмът продължава с множество сцени на преследване между Мос и Чигър. В същото време ченгето Ед Том Бел (Томи Лий Джоунс) се опитва да разреши случая и множеството убийства извършени от Чигър.

Актьори и Роли[редактиране | редактиране на кода]

  • Томи Лий Джоунс като шериф Ед Том Бел: Лаконичен на думи, скоро пенсиониращ се шериф в малък тексаски град. (През септември 2008, Джоунс съобщава, че ще да съди Paramount Pictures за $10 милиона поради работата му върху филма. Джоунс твърди, че не е бил платен правилният бонус и разходите са погрешно изчислени.)
  • Джош Бролин като Люелин Мос: Заварчик и ветеран от Виетнам, който бяга с два милиона долара -пари от наркотици, които той намира в откритите полета на Тексас.
  • Хавиер Бардем като Антон Чигър: Социопат убиец, нает да възстанови парите на наркобарон. Героят е повторение на архитипа от Unstoppable Evil, братята искат да се избегне сравнение към героя от филма The Terminator. Братята представят образа в началото на филма по начин, подобен на откриването на 1976 филма „Човекът, който падна на земята“. Чигър е възприеман като "модерен еквивалент на смъртта от филма на Ингмар Бергман от 1957 г., „Седмият печат“. Външния вид на Чигър е бил получен от снимка от книгата, предоставена от Джоунс, която показва снимки на покровители на бордей на Мексиканско-тексаската граница. Бардем подписва, защото е фен на Братя Коен още откакто той вижда дебютния им филм, Blood Simple.
  • Кели Макдоналд като Карла Джийн Мос Въпреки че има тежки опасения за мъжа си заради плановете му да запази парите, тя все още го поддържа. Макдоналд казва, че това, което я привлича в характера на Мос е, че тя "не е типичния образ. В началото създава впечатлението, че е леко наивна и до края на филма ти осъзнаваш, че не е толкова наивна колкото е изглеждала.
  • Уди Харелсън като Карсън Уаляс: Самонадеян ловец на глави и пенсиониран полковник, нает да пречи на Чигър и да събере парите от наркотиците.
  • Тес Харпър като Лорета Бел: Жената на Бел, дава му успокоение в неговите тъмни настроения.
  • Бари Корбин като Елис: пенсиониран шериф, застрелян по време на изпълнение на задълженията си, сега в инвалидна количка.
  • Бет Грант като Агнес: Майка на Карла Джийн и тъща на Мос. Тя е малко комичен образ, въпреки че умира от рак.
  • Стивън Руут като Човекът, който наема Уелс: Загадъчна фигура, която очевидно участва във финансирането на нарко-канали, също така той е човекът търсещ парите. Той наема Уелс, Чигър и мексиканците.
  • Джийн Джоунс като Томас Тейър: Собственик на селска бензиностанция в напреднала възраст, с добър късмет, тъй като успява да спечели игра на ези-тура и това спасява живота му.
  • Гарет Дилхънт като Уендел: Неопитният заместник-шериф Уендел съдейства в разследването и представя комичната част от филма.
  • Брандън Смит като Служител на ИС: Граничен полицай със слънчеви очила, който позволява Мос да премине границата след като научава, че той е участвал във Виетнамската война.

Премиера[редактиране | редактиране на кода]

Премиерата на No Country for Old Men е на Филмовия фестивал в Кан на 19 май 2007. По кината излъчванията са ограничено само в 28 кина в САЩ, на 9 ноември 2007. Бокс офисите отчитат приходи в размер на $ 1 226 333 само в първата седмица на излъчването на филма. Когато филмът е пуснат в неограничен мащаб в САЩ на 21 ноември 2007, печалбата скача до $7 776 773 през първия уикенд. Премиерата в Австралия е на 26 декември 2007, а в Обединеното кралство (ограничени излъчвания) и Ирландия на 18 януари 2008. На 13 февруари 2009 г., филмът отчита приход в САЩ в размер на $ 74 283 000.

Мултимедия[редактиране | редактиране на кода]

Buena Vista Home Entertainment започва продажби на филма на DVD и Blu-Ray формат на 11 март 2008 г. в САЩ. Единствените екстри са три задкулисни сцени.

A 3-дисковият Special Editon с Digital Copy излиза на DVD и Blu-Ray На 7 април 2009.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Категория Номиниран(и) Резултат
Оскар (24 февруари 2008 г.)
Най-добър филм награда
Най-добър режисьор братя Коен награда
Най-добър адаптиран сценарий братя Коен награда
Най-добра поддържаща мъжка роля Хавиер Бардем награда
Най-добър звук номинация
Най-добър звуков монтаж номинация
Най-добра кинематография Роджър Дийкинс номинация
Най-добър филмов монтаж братя Коен номинация
Награда на БАФТА (10 февруари 2008 г.)
Най-добра режисура братя Коен награда
Най-добра кинематография Роджър Дийкинс награда
Най-добър актьор в поддържаща роля Хавиер Бардем награда
Най-добър филм номинация
Най-добър звук номинация
Най-добър адаптиран сценарий братя Коен номинация
Най-добър филмов монтаж братя Коен номинация
Най-добър актьор в поддържаща роля Томи Лий Джоунс номинация
Най-добра актриса в поддържаща роля Кели Макдоналд номинация
Златен глобус (13 януари 2008 г.)
Най-добър сценарий братя Коен награда
Най-добър актьор в поддържаща роля Хавиер Бардем награда
Най-добър филм – драма номинация
Най-добър режисьор братя Коен номинация
Сателит (16 декември 2007 г.)
Най-добър филм – драма награда
Най-добър режисьор братя Коен награда
Най-добър адаптиран сценарий братя Коен номинация
Най-добър филмов монтаж братя Коен номинация
Най-добър актьор в драматичен филм Джош Бролин номинация
Най-добър актьор в поддържаща роля Хавиер Бардем номинация
Сатурн (24 юни 2008 г.)
Най-добър актьор в поддържаща роля Хавиер Бардем награда
Най-добър екшън или приключенски филм номинация
Най-добър сценарий братя Коен номинация
Емпайър (29 март 2009 г.)
Най-добър филм номинация
Най-добър трилър филм номинация
Най-добър режисьор братя Коен номинация

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. No Country for Old Men (2007) // Box Office Mojo. Посетен на 4 август 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]