ОМГ Академик Кирил Попов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов“
Информация
Седалище Пловдив, България
Основаване 1970 г.
Вид гимназия
Директор Ивайло Старибратов
Ученици около 1200
Навигация
Адрес ул. „Чемшир“ 11
Сайт http://omg-bg.com/

Образцова математическа гимназия (ОМГ) „Академик Кирил Попов е едно от най-елитните училища в град Пловдив, основано на 29 септември 1970 г. Първата редовна учебна година започва на 15 септември 1971 г. Неин първи директор е Димо Малешков, които залага на добър подбор на високо мотивирани професионално подготвени преподаватели.

От 1975 г. до септември 2005 г. и от 27 юли 2009 г. до 27.08.2010 г. директор е Кирчо Атанасов. Приоритет на управлението му е развиване на извънкласните форми. Негов наследник от 2005 г. е Ивайло Старибратов, преди това преподавател по математика в гимназията от 1995 г.

Гимназията е известна с иновациите в образованието и с високите си постижения в извънкласната подготовка, а именно: 65 медалисти от международни олимпиади и състезания, описани в създадената „Стена на славата“. Само през 2004 г. има 7 души олимпийци – математици и информатици. От 2003 г. в ОМГ са въведени униформи за учениците.

Училището е общинско, профилирано, с профили: математика с интензивно изучаване на чужд език (английски, френски или немски), но е и единственото в България профилирано училище с наличие на професионални паралелки: професия програмист и комютърен график. Професионалните паралелки са създадени по програма ФАР през 1997 г. Колективът е участвал в създаването на учебния план на тази професия.

Училището се състои от централна сграда и учебно-практически корпус (УПК), построени с активното участие от учители и ученици. В централната сграда има 2 физкултурни салона. Дворът е голям – с две игрища и баскетболни кошове.

Училището разполага с над 200 компютъра в 8 компютърни зали, библиотека и лаборатория по компютърна графика, кабинет по трудово обучение и лаборатория по експериментална физика.

Всяка година се провеждат „Ден на ученическото самоуправление“, „Дни на таланта“, спортен празник, конкурс за най-хубава стая – „Училището – мой втори дом“, а също и футболен и волейболен турнир. Има действен ученически съвет.

ОМГ е организатор на два собствени математически турнира – национални турнири по математика „Димо Малешков“ и „Румен Грозданов", които са в календара на СМБ от началото 2000 г.

Гимназията е уникална за България с това, че е единствената, започнала да развива (през 1997 г., по програма ФАР) освен профилирани, и професионални паралелки.

Прием[редактиране | редактиране на кода]

Прием се осъществява след 4 клас на изявени ученици в една паралелка.

След 7 клас се осъществява прием в 8 паралелки – 6 с профил „Природоматематически“ и две професионални. Приемът се осъществява в 4 паралелки с интензивно изучаване на математика и английски език, 1 паралелка с интензивно изучаване на математика и немски език, както и 1 паралелка с интензивно изучаване на математика и френски език. Балът за класиране в тези паралелки на профил „Природоматематически“ се образува като сбор от утроената оценка от изпита по математика; оценката от изпита по български език и литература; оценката по математика от удостоверението за завършен VII клас и оценката по български език и литература от удостоверението за завършен VII клас.

Балът за професия „Програмист“ по ФАР се образува като сбор от утроената оценка от изпита по математика; оценката от изпита по български език и литература; оценката по математика и по български език и литература от удостоверението за завършен VII клас.

В ОМГ от 2009 година се обучават и ученици по професия „Компютърен графѝк“. Учениците от тази професионална паралелка са с изключителни постижения в сферата на фотография, анимация, колаж и всички сфери на изобразителното изкуство. Водещи учители са едни от най-добрите професионалисти – Румен Манолов, Ваня Шипчанова, Милена Бочукова, както и професионалисти от БНТ. Балът за професия „Компютърна графика“ се образува от сбора на удвоената оценка от изпита по изобразително изкуство, оценката от изпита по математика, оценката от изпита по български език; оценката по математика и по български език и литература от удостоверението за завършен VII клас.

Проекти и успехи[редактиране | редактиране на кода]

През последните години благодарение на инициативността и под ръководството на Ивайло Старибратов се реализираха множество проекти: „Ремонт и обновяване на сградата“ (2010), „Училище за граждани“ (2009/10), „Виртуална среда за обучение и агресия“ (2009/10), „Да играеш е забавно“ (2009/10), „Школа по главоблъсканици“ (2008/10) „Стажантска програма – учител стажант от Дания“ (2010), „Стажове за ученици в Англия“ (2008/09), „Квалификация на преподаватели в Италия“ (2008/09), „Ученическа компания“ (2011/13) по Коменски с училища от Германия, Норвегия, Чехия, Полша, Естония, Хърватия, Словакия, „Без граници“ (2013/15) и множество участия в национални програми.

Последни успехи: златен медал на Константин Гундев – втори във света на олимпиадата по астрономия 2012; златен медал на Ясен Трифонов на Балканиадата по информатика 2012 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]