Полковник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Оберст)
Полковник / Kапитан I ранг
(ОФ-5) на БА
полковник
от БА
полковник
от BBC
капитан I ранг
от ВМС

Полковник (във флота: капитан I ранг) (от старославянската дума „полк“ – оглавяващ полк, хилядник) е старши офицерско военно звание във въоръжените сили на редица страни. Полковникът може да бъде член на висшия команден състав, командвайки войскова част, способна да води самостоятелни бойни действия. Съответства на званието colonel в останалите армии по света.

Счита се, че званието „полковник“ е въведено за първи път в стрелецката войска от Иван Грозни. Званието са получавали опитни военачалници, като правило от благороден произход. През 16 век терминът „полковник“ се използвал в Русия като звание на лица, командващи полкове. Войнското звание на полковника е въведено в Русия през 30-те години на XVII век за командирите на полкове от „новия строй“. Полковници се наричали също така командирите на полкове в украинската казашка войска и Запорожката сеч.

В Руската империя, според „Табелата за ранговете“, въведена от Петър I Велики през 1722 г., полковникът е чин от VI клас, най-старши от щабните офицери.

В Българската армия това е най-високото звание при старшите офицери. То е разположено между званията подполковник и бригаден генерал. Във ВМС званието полковник за офицерите от корабния състав съответства на капитан I ранг.[1]

Пределната възраст за кадрова военна служба на офицерите със звание „полковник“ е 56 г.


Военни звания
младши:
Подполковник
Logo of Ministry of Defense of Bulgaria.svg
Полковник
старши:
Бригаден генерал


Известни български полковници[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България, Държавен вестник, С., бр. 101/28 декември 2010, чл. 138