Обикновена златка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за насекомото. За бозайника вижте Златка.

Обикновена златка
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Бръмбари (Coleoptera)
семейство:Листороги бръмбари (Scarabaeidae)
триб:Cetoniini
род:Бронзовки (Cetonia)
вид:Обикновена златка (C. aurata)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Обикновена златка в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновената златка (Cetonia aurata) е вид едър бръмбар, принадлежащ към разред Твърдокрили, семейство Листороги бръмбари. Среща се в Централна и Южна Европа, както и в България. В България на много места погрешно се нарича майски бръмбар.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Обикновената златка достига на дължина до 2 cm. Има златистозелен цвят на гръбчето, елитрите са зелени с оттенък на тъмновиолетово, медночервено, златисто, синьо и дори черно, с тънки, криви напречни щрихи в бял цвят. В долната си част тялото е синкаво или медноблестящо. Активните сезони на златката са пролетта и лятото. През есента бръмбарът се заравя в почвата или под окапалите листа, където зимува. Храни се с цветове, нектари, растителни сокове и различни плодове.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Трябва да се прави разлика между ларви на майски бръмбар (горе) и ларвите на обикновена златка (долу).

След копулацията женската снася яйцата си в гниеща смес от органична материя и растителни отпадъци и умира след 10-на дни. Между 10-ия и 12-ия ден се излюпват ларвите, бели на цвят, със „С“-образно завито тяло и с удебелена задна част на коремчето. Личинките се развиват бързо и преди края на есента линеят два пъти. Като цяло развитието им продължава почти година. Презимуват в компоста в който са се хранили. На следващата година през юли ларвите какавидират в землест пашкул, изграден от слепени почвени частици и екскременти. Новото поколение имагинира през месец юли. Към размножаване пристъпват през втората година от имагинирането.

Жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Обикновена златка

Обикновената златка има двугодишен жизнен цикъл. С настъпването на пролетта се активира старото, презимувало поколение, което след размножителния период умира. Следващото поколение се появява през месец юни, храни се до края на лятото, но не се размножава.

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

Обикновената златка е вредител по овощните дървета, тъй като при храненето си огризва цветовете им. Същевременно сапрофитните ларви на златката са еквивалент на земния червей, превръщайки гниещата смес от органична материя и растителни отпадъци с която се хранят в отличен компост. В България този бръмбар няма голямо стопанско значение.

Различия от ларвата на майския бръмбар[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните насекоми не си приличат и няма как да бъдат объркани, но ларвите им може. На снимката двете ларви горе са на майски бръмбар а двете долу на обикновена златка. Разликата е видима и тя е в челюстите и крачетата, които при майския бръмбар са в пъти по-големи от тези на обикновената златка. Това е така поради начините по които бръмбарите се хранят и придвижват. Майския бръмбар се храни с жива органика, докато обикновената златка с мъртва такава. Майския бръмбар се придвижва и с помощта на крачетата си, докато обикновената златка се придвижва само по гръб. Защо е нужно да ги различаваме? Ами защото ларвата на майския бръмбар е реално вредител в градината ни, който се храни с корените на младите културни растения, които отглеждаме. Докато ларвата на обикновената златка подпомага разграждането на вече мъртвата органика, хранейки се с нея и превръщайки я в органичен тор (компост), който е изключително полезен за нашите растения.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]