Обикновена златка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за насекомото. За бозайника вижте Златка.

Обикновена златка
Cetonia-aurata.jpg
Cetonia aurata1273.JPG
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
подтип: Hexapoda Шестокраки
клас: Insecta Насекоми
подклас: Pterygota Крилати
инфраклас: Neoptera Новокрили
надразред: Endopterygota Покритокрили
разред: Coleoptera Твърдокрили
подразред: Polyphaga Всеядни
инфраразред: Scarabaeiformia Скарабеовидни
надсемейство: Scarabaeoidea Пластинчатоусни
семейство: Scarabeidae Листороги бръмбари
подсемейство: Cetoniinae
род: Cetonia
вид: Cetonia
aurata
Обикновена
златка
Научно наименование
Уикивидове Cetonia aurata
Linnaeus, 1761 г.
Обикновена златка в Общомедия

Обикновената златка (Cetonia aurata) е вид едър бръмбар, принадлежащ към разред Твърдокрили, семейство Листороги бръмбари. Среща се в Централна и Южна Европа, както и в България. В България на много места погрешно се нарича майски бръмбар.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Обикновената златка достига на дължина до 2 cm. Има златистозелен цвят на гръбчето, елитрите са зелени с отенък на тъмновиолетово, медночервено, златисто, синьо и дори черно, с тънки, криви напречни щрихи в бял цвят. В долната си част тялото е синкаво или медноблестящо. Активните сезони на златката са пролетта и лятото. През есента бръмбарът се заравя в почвата или под окапалите листа, където зимува. Храни се с цветове, нектари, растителни сокове и различни плодове.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Ларви на обикновена златка
Cetoine global.jpg

След копулацията женската снася яйцата си в гниеща смес от органична материя и растителни отпадъци и умира след 10-на дни. Между 10-я и 12-я ден се излюпват ларвите, бели на цвят, със „С“-образно завито тяло и с удебелена задна част на коремчето. Личинките се развиват бързо и преди края на есента линеят два пъти. Като цяло развитието им продължава почти година. Презимуват в компоста в който са се хранили. На следващата година през юли ларвите какавидират в землест пашкул, изграден от слепени почвени частици и екскременти. Новото поколение имагинира през месец юли. Към размножаване пристъпват през втората година от имагинирането.

Жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Обикновена златка

Обикновената златка има двугодишен жизнен цикъл. С настъпването на пролетта се активира старото, презимувало поколение, което след размножителния период умира. Следващото поколение се появява през месец юни, храни се до края на лятото, но не се размножава.

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

Обикновената златка е вредител по овощните дървета, тъй като при храненето си огризва цветовете им. Същевременно сапрофитните ларви на златката са еквивалент на земния червей, превръщайки гниещата смес от органична материя и растителни отпадъци с която се хранят в отличен компост. В България този бръмбар няма голямо стопанско значение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]