Обикновено сапунче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обикновено сапунче
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Карамфилоцветни (Caryophyllales)
семейство:Карамфилови (Caryophyllaceae)
род:Сапунче (Saponaria)
вид:Обикновено сапунче (S. officinalis)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Обикновено сапунче в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновеното сапунче[1] (Saponaria officinalis) е често срещано многогодишно растение от род Сапунче, семейство Caryophyllaceae. То има много имена[2], включително сапу̀ниче,[3], ракѝ сапу̀н,[3] чувѐн,[3] подскачащ залог (bouncing-bet)[1], вранов сапун[2], див сладък Уилям[2] или само сапунче.[4] Общо има около 20 вида сапунчета.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Научното наименование Saponaria произлиза от латинското sapo (основа за sapon-), което означава „сапун“, което подобно на обичайното му име се отнася до неговата полезност при почистването. От същата тази латинска дума произлиза името на токсичното вещество сапонин, съдържащо се в корените на нива до 20 процента, когато растението цъфти[5] (индийските сапуни съдържат само 15 процента). Епитетът officinalis показва неговите лечебни функции.

Това е често срещано растение гостоприемник за някои видове молец, включително White-lined sphinx.[6]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Морфология
Шушулки и семена
Цъфнала туфа

Растението притежава листни, неразклонени стъбла (често оцветени с червено). Расте на петна, като достига височина от 70 см. Широките ланцетни, приседнали листа са противоположни и дълги между 4 и 12 cm. Неговите сладко ухаещи цветя са радиално симетрични и розови или понякога бели. Всяко от петте плоски венчелистчета имат две малки люспи в гърлото на венчето. Те са широки около 2,5 см. Те са подредени в плътни, крайни клъстери на главното стъбло и неговите клони. Дългата тръбна чашка има пет заострени червени зъба.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Местообитанията на Saponaria officinalis се простират в цяла Европа и в Азия до Западен Сибир. Расте на хладни места при ниски или умерени възвишения под живи плетове и по банкетите на пътните платна. Може да се намери в голяма част от Северна Америка.

Външни приложения[редактиране | редактиране на кода]

Както подсказва общото му име, стритите цветове на сапунчето[3] може да се използват като много нежен сапун, обикновено в разреден разтвор. При контакт с вода се получава пяна. Исторически е бил използван за почистване на деликатен или уникален текстил, особено вълнени тъкани;[7] предполага се, че растението е било използвано за третиране на Торинската плащеница.[8]

Латерова течност, която има способността да разтваря мазнини или грес, може да се набави чрез варене на листата или корените във вода. Листата се нарязват, сваряват и прецеждат; след това течността може да се използва като сапун.[9]

В румънското село Șieu-Odorhei местните наричат растението săpunele. Традиционно се използва от селяните като сапунен заместител за суха кожа.

Вътрешни приложения[редактиране | редактиране на кода]

Предозирането на вътрешния прием на сапунче може да причини гадене, диария и повръщане.[10]

Въпреки токсичния си потенциал, Saponaria officinalis намира кулинарната употреба като емулгатор в търговския препарат на тахини[11] и при варенето за създаване на бира. В Близкия изток, коренът често се използва като добавка в процеса на приготвяне на халва. Растението се използва за стабилизиране на маслата в сместа и за създаване на отличителната текстура на халвата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б Обикновено сапунче: информация на сайта GRIN
 2. а б в Saponaria officinalis // Royal Horticultural Society, 2002.[неработеща препратка]
 3. а б в г Вакарелски, Христо. Етнография на България. София, Наука и изкуство, 1977. ISBN 978-954-320-582-0. с. 441.
 4. Slichter, Paul. The Pink Family in the Columbia River Gorge: Caryophyllaceae
 5. Hiltunen, Raimo, Holm, Yvonne. Farmakognosia. Helsinki University Press.
 6. White-lined Sphinx Hyles lineata (Fabricius, 1775) // Посетен на 2017-11-14.
 7. Dioscorides, The Herbal of Dioscorides the Greek, Book 2:193, s.v. Strouthion
 8. Shroud of Turin // Посетен на 2012-06-03.
 9. Mabey, Richard. Plants with a Purpose: A guide to the everyday use of wild plants. William Collins, 1977.
 10. Saponaria officinalis (Bouncing-bet, Soapwort) | North Carolina Extension Gardener Plant Toolbox
 11. Arndt, Alice. Seasoning Savvy: How to Cook With Herbs, Spices, and Other Flavorings. Psychology Press, 10 August 1999. ISBN 978-1-56022-031-2. с. 215–. Посетен на 3 June 2012.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Saponaria officinalis в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​