Обикновен мразовец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обикновен мразовец
кърпикожух.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Liliales
семейство: Colchicaceae Колхикови
род: Colchicum Мразовец
вид: Colchicum
autumnale
Обикновен
мразовец
Научно наименование
Уикивидове Colchicum autumnale
Linnaeus, 1753 г.
Обикновен мразовец в Общомедия

Обикновеният мразовец (Colchicum autumnale), известен още като есенен минзухар (или кърпикожух), е многогодишно растение, от семейство Colchicaceae, образуващо дребна клубено-луковица. Както показва името му, цъфти през есента и цветът му много прилича на минзухар; независимо от външните прилики обаче, видът няма нищо общо с истинските минзухари (семейство Перуникови). Също така, за разлика от тях, обикновеният мразовец е отровен. Отличава се лесно от минзухарите по това, че цветовете му са с шест тичинки (при минзухарите са три) и листата му са много по-големи и широки от тези на минзухарите. Листата се развиват през пролетта и началото на лятото. Те имат миризма, напомняща тази на чесън. Листата отмират до цъфтежа на растението. От една луковица се развиват няколко цвята – до 6 - 7.

Растенията от този род произхождат от Европа и Западна Азия. Кърпикожухът расте по парковете и градините. В България се среща във всички паркове.

Мразовецът отдавна се използва с медицински цели. Да се внимава с употребата, тъй като растението се счита за отровно. Култивиран е и e едно от малкото луковични растения, които цъфтят през есента.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]