Обикновен спанак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обикновен спанак
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Карамфилоцветни (Caryophyllales)
семейство:Щирови (Amaranthaceae)
триб:Anserineae
род:Спанак (Spinacia)
вид:Обикновен спанак (S. oleracea)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Обикновен спанак в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновеният спанак (Spinacia oleracea) е зелено покритосеменно растение от семейство Щирови (Amaranthaceae), произлизащо от Централна и Западна Азия. Листата му са широко консумиран зеленчук, както пресен, така и сготвен или консервиран.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Спанакът е едногодишно растение, което нараства до 30 cm височина. В умерените региони може да презимува. Листата му са редуващи се, прости, яйцевидни до триъгълни и много променливи по размер: 2 – 30 cm дълги, 1 – 15 cm широки, с по-големи листа в основата на растението и по-малки листа по стеблото. Цветовете му са малки, жълто-зелени, 3 – 4 mm в диаметър, като узряват до малки, твърди и сухи плодови купове с диаметър 5 – 10 mm, които съдържат няколко семена.

Хранителна стойност[редактиране | редактиране на кода]

Спанак
суров
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
  Основни
Калций, Ca99 mg
Желязо, Fe2.71 mg
Магнезий, Mg79 mg
Фосфор, P49 mg
Калий, K558 mg
Натрий, Na79 mg
Цинк, Zn0.53 mg
Манган, Mn0.897 mg
Обикновен спанак в Общомедия

Суровият спанак представлява 91% вода, 4% въглехидрати, 3% протеини и пренебрежимо малко количество мазнини. Порция от 100 грама спанак съдържа 23 калории и има висока хранителна стойност, особено когато е пресен, замразен, задушен или бързо сварен. Той е богат източник на витамините A, C и K, както и на магнезий, манган, желязо и фолиева киселина. Освен това е добър източник и на витамините B2, B6, E, както и на калций, калий и баластни вещества. Суровият спанак има високи нива на оксалати, които блокират абсорбирането на калций и желязо в стомаха и тънкото черво. Спанакът, който се вари с няколко смени на водата, има много по-малко оксалати и се храносмила по-добре.[1]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

През 2017 г. световното производство на спанак възлиза на 27,9 милиона тона, като само Китай произвежда 92% от общото количество.[2] Другите по-големи производители на спанак са САЩ, Япония, Турция и Индонезия.

Пресният спанак се продава насипен, на китка или пакетиран в плик. Пресният спанак губи по-голямата част от хранителната си стойност след няколко дни.[3] И докато съхранението в хладилник забавя този ефект с около осем дни, пресният спанак губи повечето от каротиноидите си и фолиевата си киселина през това време. За по-дълготрайно съхранение той се консервира или се бланшира. Замразеният спанак може да е годен до осем месеца.

История[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че спанакът произлиза от Персия отпреди 2000 години. От там той е внесен в Индия и Китай чрез Непал през 647 г., когато е наричан „персийки зеленчук“.[4] През 827 г. сарацините го пренасят в Сицилия.[5] Първите писмени свидетелства за спанак по Средиземноморието се появяват в три труда от 10 век: един медицински и два селскостопански. Към 12 век арабите го донасят и в Испания. През Първата световна война е раздавано вино със спанаков сок на ранените френски войници с цел да се спре кървенето им.[4][6]

Култивиране[редактиране | редактиране на кода]

Спанакът предпочита богата и влажна почва, но може да расте във всяка почва, стига в нея да има достатъчно органични вещества.[7][8] В малки градини или кашпи просто добавете обилно количество компост към почвата. Киселите почви не са благоприятни за отглеждане на спанак. Освен това не понася стойности на pH на почвата над 67.[9] Прекалено алкалните почви могат да причинят хлороза на тривалентното желязо. Благоприятно за това. Стойности на pH между 6 и 65. Ако почвата е много кисела, може да се използва вар като добавка за решаване на проблема.

Спанакът е растение, което се нуждае от малко топлина, иначе цъфти рано и става много горчив за ядене.[10] Ето защо повечето сортове спанак се засаждат или много рано напролет, или през есента, когато летните горещини са преминали. Ако искате да засаждате през лятото, можете да потърсите по-устойчиви на топлина сортове. Кълняемостта на семената е най-добра при температури между 5 и 20°C (41 и 68°F).[11]

Семената на спанака се засяват директно в почвата, за предпочитане на дълбочина 2 см. В зеленчуковите градини или лехите редовете се правят на разстояние 30 см един от друг, а в кашпите семената се разпръскват по цялата повърхност. При реактивната сеитба се използват 30-50 кг семена на хектар.

Засяването на семената една седмица по-късно гарантира, че листата на спанака ще покълнат.[12]

Когато се появят малки растения, те се прореждат, като се оставя радиус от около 20 cm между растенията в зеленчуковите градини и в саксиите, те се прореждат, като се оставя радиус от около 20 cm между всяко растение.

Гъбата Peronospora effusa причинява лъжлива брашнеста мана по спанака, която се характеризира с жълти петна по листата и сивкав налеп от долната страна на листата.[13][14]

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

Комиксовият и анимационен герой Попай е изобразяван от 1931 г. с особено голям афинитет към спанака, особено консервирания такъв. Той става физически по-силен, след като го консумира.[15]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Osteoporosis Diet & Nutrition: Foods for Bone Health // 21 декември 2015. Посетен на 18 ноември 2019.
  2. Crops/Regions/World List for Production Quantity of Spinach in 2017 // UN Food & Agriculture Organization, 2018. Посетен на 15 юни 2019.
  3. Storage Time And Temperature Effects Nutrients In Spinach // Посетен на 5 юли 2008.
  4. а б Spinach history – origins of different types of spinach // Vegetable Facts, 2019. Посетен на 2 ноември 2019.
  5. Rolland, Jacques L., Sherman, Carol. The Food Encyclopedia. Toronto, Robert Rose, 2006. ISBN 9780778801504. с. 335 – 338.
  6. A modern herbal: the medicinal, culinary, cosmetic and economic properties, cultivation and folk-lore of herbs, grasses, fungi, shrubs, & trees with all their modern scientific uses. Courier Dover Publications, 1 юни 1971. ISBN 978-0-486-22799-3. с. 761–. Посетен на 13 август 2010.
  7. Indoor Spinach Growing Guide // shuncy.com. Посетен на 5 април 2024 г.
  8. How to Grow Spinach // www.thespruce.com. Посетен на 5 април 2024 г.
  9. Growing Spinach: Everything You Need To Know // www.foodstoragemoms.com. Посетен на 5 април 2024 г.
  10. 5 Reasons Why Spinach Tastes Bitter // www.yourindoorherbs.com. Посетен на 5 април 2024 г.
  11. Cómo Cultivar Espinacas – Desde la Siembra hasta la Cosecha // wikifarmer.com. Посетен на 5 април 2024 г.
  12. Guide to Growing Spinach // www.tnnursery.net. Посетен на 5 април 2024 г.
  13. Spinach // plantdiseasehandbook.tamu.edu. Посетен на 5 април 2024 г.
  14. Powdery Mildews // extension.colostate.edu. Посетен на 5 април 2024 г.
  15. Gabbatt, Adam. E.C. Segar, Popeye's creator, celebrated with a Google doodle // The Guardian, 8 декември 2009. Посетен на 5 май 2010.