Оброк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Оброк (също оброчище, църквище, курбанище, соборище) е свещено място, сакрален християнски обект, посветен на определен християнски светец — покровител или празник.

С това име се означава и самият култов обред (обричанете на определено място) или ритуал (изпълняваните на оброчното място обредни действия).

Много от оброчищата са разположени върху стари езически светилища от древността, които са били посветени на езически духове и божества.

Обикновено оброкът е разположен в селището или извън него, в близост до аязмо, големи скали, пещери, вековни дървета. Оброчните места се отбелязват с култови знаци: голям камък, каменен или дървен кръст, каменни плочи, колони. Посегателството върху тези места е забранено.

Мястото се посещава от вярващите в определен календарен ден, като се изпълняват обреди за здраве и благополучие, защита от суша, градушки, наводнения, пожари, и др. Задължителен елемент от празника е жертвоприношението. Коля се животно — вол, теле, агне, овца и се приготвя курбан. На оброчния знак и около него се палят свещи.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Заедно по свещените места на планината Осогово. София, 2008 г., изд.РИМ - Кюстендил, печат.Дийор Принт ООД, с.58;

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

В Уикиречник ще откриете значение, етимология и преводи на оброк