Обсада на Порт Артур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обсада на Порт Артур
Обсада на Порт Артур
част от Руско-японска война.Руски снаряд избухва близо до японските обсадни оръдия
част от Руско-японска война.Руски снаряд избухва близо до японските обсадни оръдия
Информация
Период1904-08-01 – 1905-01-02
МястоПорт Артур (днес Люшункоу, Китай)
РезултатПобеда за Япония
Страни в конфликта
Японска империяРуска империя
Командири и лидери
Ноги Маресуке
Кодама Гентаро
Того Хейхачиро
Анатоли Стесел (предал се)
Роман Кондратенко (убит)
Александър Фок (предал се)
Константин Смирнов (предал се)
Сили
150 000 войника
51 000 в резерв
474 артилерия
50 000 войника
44,000 доброволци
12 000 моряци
7 000 новобранци
506 артилерия
Жертви и загуби
31 306 от армията по време на обсадата,[1] 24 369 предали се войници накрая.[1] Загуба на целия флот.[1]57 780 от армията,[1] 33,769 разболели се.[1] 16 военни кораба, вкл. 2 бойни кораба и 4 крайцера.[1]
Карта
Обсада на Порт Артур в Общомедия

Обсадата на Порт Артур (на японски: 旅順攻囲戦, Рйоджун Коисен; на руски: Оборона Порт-Артура, 1 август 1904 г. – 2 януари 1905 г.) е най-дълготрайната и най-жестока сухопътна битка от Руско-японската война.

Местоположение в Китай

Порт Артур, дълбоководното пристанище и руската военноморска база на върха на полуостров Ляодонг в Манджурия, се е смятал за една от най-силно укрепените позиции в света. Въпреки това, по време на Първата китайско-японска война, генерал Ноги Маресуке превзема града от армията на династията Цин само за няколко дни. Лекотата на победата му по време на предишния конфликт и прекомерната увереност на японския генерален щаб в способността му да преодолее подобрените руски укрепления водят до много по-дълга кампания и много по-големи загуби от очакваните.

Обсадата на Порт Артур въвежда много технологии, които след това се ползват в други войни от 20-и век, особено Първата световна война. Например, масивни 28-сантиметрови гаубици със снаряди до 217 kg (478 lb) и радиус от 8 km (5,0 mi), бързострелящи леки гаубици, картечници Максим, преплитане на бодлива тел, електрически огради, дъгова лампа, прожектори, тактическа радиосигнализация (и в отговор на това първата военна употреба на радиозаглушаване), ръчни гранати, обширна окопна война и използване на модифицирани морски мини като сухопътни оръжия.

Настъплението на 3-та японска армия. Синя линия: 30 юли, червена: 15 август, жълта: 20 август, зелена: 2 януари
203-метровия връх, 14 декември 1904 г
Порт Артур, гледан от върха на 203-метровия хълм, ноември 2004 г

Унищожаване на руския Тихоокеански флот[редактиране | редактиране на кода]

Стрелба с японска 11-инчова гаубица
Корабът Палада под обстрел, докато петролното депо гори
Корабите Палада и Победа

Ноги Маресуке успява да постави артилерийски наблюдател с телефонна линия на 203-метровия хълм, което дава изглед към пристанището на Порт Артур. Ноги вече може да бомбардира руския флот с тежки гаубици (с диаметър 11 in (280 mm) и бронебойни снаряди тежащи 500 либри = ~220 кг). Той започна систематично да потапя руските кораби в обсега.

Потопени са линейните кораби „Полтава” на 5 декември 1904 г., следван от „Ретвизан“ на 7 декември 1904 г. и „Победа” и „Пересвет” 9 декември 1904 г.; също и крайцерите „Палада“ и „Баян“ на 9 декември 1904 г. Линейният кораб „Севастопол“, въпреки че е ударен 5 пъти от снаряди на гаубица, успява да излезе извън обсега на оръдията. Ужасен от факта, че руският Тихоокеански флот е бил потопен от армията, а не от Императорския японски флот, и с пряка заповед от Токио да не бъде позволено на Севастопол да избяга, адмирал Того Хеихачиро изпраща вълна след вълна от разрушители в шест отделни атаки срещу единствения останал руски боен кораб. След 3 седмици Севастопол все още е на повърхността, оцелявайки след 124 изстреляни по него торпеда, докато потапя два японски разрушителя и поврежда шест други кораба. Междувременно японците губят крайцера Такасаго, попаднал на мина извън пристанището.

През нощта на 2 януари 1905 г., след като Порт Артур се предава, капитан Николай Есен от Севастопол нарежда повреденият боен кораб да бъде потопен странично в 30 fathoms (55 m), така че корабът да потъне на една страна и да не може да бъде вдигнат и спасен от японците. Останалите шест кораба в крайна сметка са извадени и въведени отново в състава на японския императорски флот.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Руска марка „100-годишнина от героичната отбрана на Порт Артур“ (2004 г.), показваща кръста на Порт Артур (военно отличие)

Превземането на Порт Артур и последвалите японски победи в битката при Мукден и Цушима дават на Япония доминираща военна позиция, което води до благоприятния за тях Договор от Портсмут (с участието на президента на САЩ Теодор Рузвелт). Загубата на войната през 1905 г. води до големи политически вълнения в имперска Русия (виж: Руската революция от 1905 г.).

В края на войната Ноги докладва директно на император Мейджи по време на Гозен Кайги (конференция при императора). Когато описва подробно битките при обсадата на Порт Артур, Ноги се срива и се разплака, извинявайки се за загубените 56 000 живота и иска да му бъде позволено да се самоубие в изкупление. Император Мейджи му казва, че самоубийството е неприемливо, тъй като цялата отговорност за войната идва от императорски заповеди и че Ноги трябва да остане жив, поне докато самият император е жив.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е Clodfelter, Micheal, Warfare and Armed Conflicts, a statistical reference, Volume II 1900 – 91, pub McFarland, ISBN 0-89950-815-4 p648.
  2. Keene, Donald. (2005). Emperor of Japan, Meiji and his World, 1852 – 1912, pp. 712 – 713. New York: Columbia University Press. ISBN 978-0-231-12340-2
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Siege of Port Arthur в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​