Обтуратор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Обтураторът предотвратява излизането на барутните газове през процепа (луфта) между пояса на снаряда и повърхността на канала на ствола в началото на изстрела. Изобретен е от немския учен Х.Мерент.

Culasse systeme De Bange before 1923.jpg

Уплътнителя фиксира положението на заряда в гилзата.

Обтуратора и уплътнителя са набори от картон­ени кръгчета и цилиндърчета.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

  • 16,25" морско оръдие Mk 1. Затворния механизъм на оръдието е бутален тип затвор с обтуратор конструкция на Вавасер. Обтуратора тук е плоска медна паничка, прилягаща със своето дъно към анфаса на затвора, а краищата към меден пръстен, направен в стените на ствола. При произвеждане на изстрела барутните газове, притискат паничката към анфаса на затвора, разширяват я, с което се постига обтурацията.

Единствения главен недостатък на подобна система е чувствителността на медния пръстен към замърсяване. При образуването на нагар по краищата на паничката те не лягат достатъчно плътно към патронника, в резултат се губи херметичността, и барутните газове започват да преминават свободно, и обтураторите изисквали честа смяна.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Към спомагателните елементи в оръжията се отнасят също и:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Обтюратор (оружие)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.