Обща теория на заетостта, лихвата и парите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обща теория на заетостта, лихвата и парите
The General Theory of Employment, Interest and Money
Keynes 1933.jpg
Автор Джон Мейнард Кейнс
Първо издание 1936 г.
Оригинален език английски език

Издателство в БГ „Христо Ботев“ (1993)
„Princeps“ (2001)
„Изток-Запад“ (2016)
Преводач Милети Младенов
ISBN 978-619-152-913-1

„Обща теория на заетостта, лихвата и парите“ (на английски: The General Theory of Employment, Interest and Money) е книга на английския икономист Джон Мейнард Кейнс, издадена през 1936 година.

В нея Кейнс отхвърля възможността икономиката, дори в равновесно състояние, да може да се адаптира самостоятелно, така че да осигури пълна заетост, излагайки възгледа си, че динамичността и неуправляемостта на пазарите е източник на цикличност в стопанското развитие.

Книгата е систематична критика на доминиращата по това време класическа икономика и оказва силно влияние върху развитието на икономическата наука, поставяйки макроикономиката в нейния център и давайки начало на кейнсианската икономика.[1] Тя има значителни последици и за икономическата политика, като често е използвана като теоретична обосновка за държавните разходи, бюджетните дефицити, монетарните интервенции и контрацикличните мерки на правителствата.

„Обща теория на заетостта, лихвата и парите“ е издадена за пръв път на български през 1993 година в превод на Милети Младенов.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Olivier Blanchard, Macroeconomics updated (2011), p. 580.
  2. plus.bg.cobiss.net