Обществено здравеопазване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Обществено здраве)

Общественото здравеопазване е „науката и изкуството на предотвратяването на заболявания, продължаване на живота и поддържането на здравето чрез организираните усилия и информирани избори на обществото, организациите, обществеността, както и в частен план, на общностите и индивидите“ (1920, Ч.Е.Е. Уинслоу)[1].

Това е област, която се занимава със заплахите за здравето, разкривани чрез анализ на здравето на населението. Тук терминът население може да е общност от няколко души, жителите на държава или дори на континенти.

Измеренията на здравето могат да обхващат „състояние на пълно физическо, умствено и социално добруване, а не само и единствено липсата на заболявания или слабости във физически и друг аспект“, както е дефинирано от Световната здравна организация на Обединените нации[2].

Общественото здравеопазване включва интердисциплинарните подходи на епидемиологията, биостатистиката и грижата за здравето. Здраве на околната среда, здраве на общността, поведенческо здраве и безопасност на труда са други съществени подполета.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) C.-E. A. Winslow, „The Untilled Fields of Public Health“, Modern Medicine 2: 183–191 (1920)
  2. ((en)) Дефиниция за здраве на СЗО, Преамбюл към Конституцията на СЗО, приета от Международната здравна конференция от 1946 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Public health в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​