Общество на кавалерите на ордена „За храброст“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Обществото на кавалерите на ордена за храброст (ОКОХ) е българска обществена организация създадена през 1934 г. като обединение на офицери - кавалери на Военния орден "За Храброст" и низши чинове (подофицери и войници), наградени със знака на ордена - войнишкия кръст за храброст. През 1936 г. ОКОХ започва дейността си с 28 местни структури, а през 1938 г. вече обединява 661 местни кавалерски дружби с над 18 000 члена.

Организацията издава списание "Боен подвиг". Първият брой на списанието излиза на 1 март 1936 г. а последният - на 10 август 1944 г., когато организацията е разтурена от комунистическата власт като "фашистка". Главен редактор на "Боен подвиг" е Г. Симеонов.

През 1941 г. ОКОХ променя името си на "Съюз на наградените с ордена За храброст в България"

През 1992 г. е създаден Съюзът на възпитаниците на Военното на Н.В. училище - организация на бившите членове на офицерския корпус на Царство България. В нея членуват повечето живи кавалери на Военния орден "За храброст", завършили Военното училище на Царство България или Школа за запасни офицери. По силата на регистрирания в съда устав, Съюзът е официален наследник на Обществото на кавалерите на ордена за храброст, както и на забранения след 1944 г. Съюз на запасните офицери (създаден 1908 г.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Един завет - страница на клуба на потомците към СВВНВУ, ШЗО и РВГ