Община Долни чифлик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Долни чифлик
Map of Dolni chiflik municipality (Varna Province).png
Общи данни
Област Област Варна
Площ 485.15 km²
Население 19 666 души
Адм. център Долни чифлик
Брой селища 17
Управление
Кмет Красимира Анастасова
(ГЕРБ)
Общ. съвет 21 съветници
   ГЕРБ (8)
   БСП (5)
   Българска Социалдемокрация (3)
   ДПС (3)
   АРД (2)

Община Долни чифлик се намира в Североизточна България и е една от съставните общини на Област Варна. Общината има 17 населени места с общо население 19 360 жители (01.02.2011).

Населени места в община Долни чифлик:

Община Долни чифлик е разположена в югозападната част на Варненска област. Обхваща близо 487 кв. км., която включва Камчийската долина, Лонгоза, северните склонове на Камчийския балкан и черноморската брегова линия с прилежащия ѝ шелф.

Релеф и климат[редактиране | редактиране на кода]

Територията на общината е характерна с разнообразния си полупланински ландшафт който се спуска от височина 560м. над морското равнище, по билото на камчийския дял на Стара планина, през многобройните речни и морски тераси, разлива се по широката до 5 км Камчийска долина, за да завърши с пясъчните дюни по най дългата (над 10 км) плажна ивица по Българското Черноморско крайбрежие.

Тук климатът е умерено-континентален с изразено черноморско влияние; средната годишна температура е 120 С. Зимата е сравнително мека, пролетта прохладна, лятото - сухо, слънчево и топло, есента - топла и продължителна. За продължителен период от време (над 115 дни) от средата на юни до края на септември климатът е изключително благоприятен за балнео и рекреационни процедури и таласотерапия.

Природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На територията на общината са регистрирани 20 защитени територии с обща площ 1800 ха, 3 резервата и 2 защитени местности.

Биосферен резерват “Камчия” е обявен за обект под закрилата на ЮНЕСКО. Обхваща площ от 842 ха. Територията му включва вековните лонгозни гори в долното течение на р. Камчия и е създаден да охранява най-представителната гора от този вид на Европейския континент. Уникалните климатични и почвени условия създават изключително богатство от дървесни и растителни видове сред които се открояват вековните полски брястове, остролистият ясен, летният дъб, полският клен и др. някои от които достигат височина 35-40 м. Резерватите - “Вълчи преход” - разположен в землището на с. Голица на площ от 44 ха и “Киров дол” - 51 ха, опазват типичните за района смесени гори от бук, дъб, габър и цер с тяхната богата фауна.

Ловно стопанство “Шерба” е разположено по северните старопланински склонове в гънките на Коджа Балкан сред типичните за този край широколистни гори. Известно с богатите си популации от елени, сърни, диви свине и муфлони то привлича почитатели на ловния туризъм от много страни.

“Камчийски пясъци” е името на защитената зона - част от най-дългия плаж на българското крайбрежие, който се простира от устието на р. Камчия до с. Шкорпиловци където пясъците са формирали уникални дюнни системи с височина до 18-19 метра покрити със специфична рядко срещана растителност.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

С благоприятния си климат, девствената природа, безбрежни плажове Общината разполага с изключително богати неусвоени ресурси за развитие на туризма – от традиционния морски ваканционен и балнео –туризъм, до все по търсения напоследък алтернативни форми на селски, познавателен, ловен и екотуризъм.

Гостите на общината могат да посетят многобройните защитени местности и резервати, за да наблюдават и фотографират различни видове птици, редки растителни и животински видове. Да преживеят вълнуващи мигове със своето хоби на лов във вековните гори на Шерба и Лонгоза или риболов в разливите на Камчия и по морското крайбрежие.