Община Долни чифлик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Долни чифлик
Map of Dolni chiflik municipality (Varna Province).png
Общи данни
Област Област Варна
Площ 485.15 km²
Население 19 666 души
Адм. център Долни чифлик
Управление
Кмет Борислав Натов
(независим)

Община Долни чифлик се намира в Североизточна България и е една от съставните общини на Област Варна. Общината има 17 населени места с общо население 19 360 жители (01.02.2011).

Населени места в община Долни чифлик:

Община Долни чифлик е разположена в югозападната част на Варненска област. Обхваща близо 487 кв. км., която включва Камчийската долина, Лонгоза, северните склонове на Камчийския балкан и черноморската брегова линия с прилежащия ѝ шелф.

Релеф и климат[редактиране | редактиране на кода]

Територията на общината е характерна с разнообразния си полупланински ландшафт който се спуска от височина 560м. над морското равнище, по билото на камчийския дял на Стара планина, през многобройните речни и морски тераси, разлива се по широката до 5 км Камчийска долина, за да завърши с пясъчните дюни по най дългата (над 10 км) плажна ивица по Българското Черноморско крайбрежие.

Тук климатът е умерено-континентален с изразено черноморско влияние; средната годишна температура е 120 С. Зимата е сравнително мека, пролетта прохладна, лятото - сухо, слънчево и топло, есента - топла и продължителна. За продължителен период от време (над 115 дни) от средата на юни до края на септември климатът е изключително благоприятен за балнео и рекреационни процедури и таласотерапия.

Природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На територията на общината са регистрирани 20 защитени територии с обща площ 1800 ха, 3 резервата и 2 защитени местности.

Биосферен резерват “Камчия” е обявен за обект под закрилата на ЮНЕСКО. Обхваща площ от 842 ха. Територията му включва вековните лонгозни гори в долното течение на р. Камчия и е създаден да охранява най-представителната гора от този вид на Европейския континент. Уникалните климатични и почвени условия създават изключително богатство от дървесни и растителни видове сред които се открояват вековните полски брястове, остролистият ясен, летният дъб, полският клен и др. някои от които достигат височина 35-40 м. Резерватите - “Вълчи преход” - разположен в землището на с. Голица на площ от 44 ха и “Киров дол” - 51 ха, опазват типичните за района смесени гори от бук, дъб, габър и цер с тяхната богата фауна.

Ловно стопанство “Шерба” е разположено по северните старопланински склонове в гънките на Коджа Балкан сред типичните за този край широколистни гори. Известно с богатите си популации от елени, сърни, диви свине и муфлони то привлича почитатели на ловния туризъм от много страни.

“Камчийски пясъци” е името на защитената зона - част от най-дългия плаж на българското крайбрежие, който се простира от устието на р. Камчия до с. Шкорпиловци където пясъците са формирали уникални дюнни системи с височина до 18-19 метра покрити със специфична рядко срещана растителност.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

С благоприятния си климат, девствената природа, безбрежни плажове Общината разполага с изключително богати неусвоени ресурси за развитие на туризма – от традиционния морски ваканционен и балнео –туризъм, до все по търсения напоследък алтернативни форми на селски, познавателен, ловен и екотуризъм.

Гостите на общината могат да посетят многобройните защитени местности и резервати, за да наблюдават и фотографират различни видове птици, редки растителни и животински видове. Да преживеят вълнуващи мигове със своето хоби на лов във вековните гори на Шерба и Лонгоза или риболов в разливите на Камчия и по морското крайбрежие.