Община Златоград

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Златоград
Map of Zlatograd municipality (Smolyan Province).png
Общи данни
Област Област Смолян
Площ 171.54 km²
Население 11 997 души
Адм. център Златоград
Брой селища 10
Сайт www.zlatograd.bg
Управление
Кмет Мирослав Янчев
(ГЕРБ)

Община Златоград се намира в Южна България и е една от съставните общини на Област Смолян. Общината има 10 населени места с общо население 12 321 жители (01.02.11 г.).

География[редактиране | редактиране на кода]

Община Златоград е южна община в Република България, намираща се на около 300 км от столицата - София и на около 70 км от международния курортен комплекс Пампорово. През 2009 година бе открит ГКПП Златоград-Термес, с които разстоянието до Бяло море и гръцкият Ксанти се скъсява значително.

Административният център е град Златоград, най-южният български град. Надморската височина на общината е от 385 до 1118 м, а град Златоград е най-ниско разположеното населено място в нея - 420-550 м. Релефът е планински, като на места рязко се променя - редуват се стръмни склонове и дълбоки долини. През територията на Община Златоград преминава р. Върбица с обща дължина 98,1 км и с водосборна площ 1202,8 кв. км. Тя води началото си от вливането на реките Малка река и Голяма река в центъра на гр. Златоград.

Други характеристики на общината: два язовира - язовир "Златоград" и микроязовир "Хасидере", находища на оловно-цинково руда с високо съдържание на рудата (60% олово и 30% цинк), както и геотермалното находище на гореща минерална вода в Ерморечието.

Населени места в община Златоград[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]