Община Златоград

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Златоград
Map of Zlatograd municipality (Smolyan Province).png
Общи данни
Област Област Смолян
Площ 171.54 km²
Население 11 997 души
Адм. център Златоград
Брой селища 10
Сайт www.zlatograd.bg
Управление
Кмет Мирослав Янчев
(ГЕРБ)
Общ. съвет 17 съветници
   ЗАЕДНО ЗА ОБЩИНА ЗЛАТОГРАД (6)
   ГЕРБ (5)
   БСП (3)
   ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ (3)

Община Златоград се намира в Южна България и е една от съставните общини на Област Смолян. Общината има 10 населени места с общо население 12 321 жители (01.02.11 г.).

География[редактиране | редактиране на кода]

Община Златоград е южна община в Република България, намираща се на около 300 км от столицата - София и на около 70 км от международния курортен комплекс Пампорово. През 2009 година бе открит ГКПП Златоград-Термес, с които разстоянието до Бяло море и гръцкият Ксанти се скъсява значително.

Административният център е град Златоград, най-южният български град. Надморската височина на общината е от 385 до 1118 м, а град Златоград е най-ниско разположеното населено място в нея - 420-550 м. Релефът е планински, като на места рязко се променя - редуват се стръмни склонове и дълбоки долини. През територията на Община Златоград преминава р. Върбица с обща дължина 98,1 км и с водосборна площ 1202,8 кв. км. Тя води началото си от вливането на реките Малка река и Голяма река в центъра на гр. Златоград.

Други характеристики на общината: два язовира - язовир "Златоград" и микроязовир "Хасидере", находища на оловно-цинково руда с високо съдържание на рудата (60% олово и 30% цинк), както и геотермалното находище на гореща минерална вода в Ерморечието.

Населени места в община Златоград[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]