Община Плевен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Плевен
Map of Pleven municipality (Pleven Province).png
Общи данни
Област Област Плевен
Площ 809,71 km²
Население 137 820 души
Адм. център Плевен
Брой селища 25
Управление
Кмет Георг Спартански
(РБ, ВМРО-БНД)
Общ. съвет 41 съветници
   ГЕРБ (10)
   РБ-ВМРО (9)
   БСП И ПК „Тракия“ (5)
   БДЦ (4)
   Народен съюз (3)
   АБВ (3)
   ДПС (3)
   Глас народен (2)
   НФСБ (1)
   Атака (1)

Община Плевен се намира в Северна България и е една от съставните общини на област Плевен.

Общината има 25 населени места с общо население 131 152 жители (01.02.2011 г.).

Населени места в община Плевен:

Град Плевен заема централната част на Дунавската равнина и е разположен на почти еднакво разстояние от река Дунав и [[Стара планина[[. Градът се намира на 170 km от столицата София. Достъпът до града по река Дунав се осъществява чрез пристанище Сомовит, отстоящо на 30 km от Плевен. Работи се по създаване на възможности за използване на едно от близките военни летища за граждански и транспортни полети. Плевенска област е с 350 хиляди жители, от тях близо 100 хиляди населяват самия град и така го превръщат в силно урбанизиран център и седми по големина в България. В общината има 25 населени места - 2 града и 23 села.

Климат и води[редактиране | редактиране на кода]

Плевен е в зона с умерено-континентален климат с големи температурни амплитуди. Средногодишната температура е 10,8 °C. Водните ресурси се осигуряват от реките Вит и Тученица, а също така и от карстови извори, артезиански кладенци и подземни води.

Растителност, почви[редактиране | редактиране на кода]

Почвите са разнообразни, но преобладаващи са черноземните. Прави впечатление големият дял на земеделските територии – 79% при средно за страната 65%. Културните растения, които се отглеждат, са главно пшеница, царевица, слънчоглед. От овощните видове са разпространени ябълки, круши, дюля, череша, кайсия, орех. Доминантни за общината са лозовите насаждения – над 12 000 дка. През 1890 в Плевен се открива първото в страната лозаро-винарско училище, а няколко години по-късно и първата винарска изба. Градът се утвърждава като лозарски център.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]