Община Симитли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Симитли
Map of Simitli municipality (Blagoevgrad Province).png
Общи данни
Област Област Благоевград
Площ 559.8 km²
Население 14 904 души
Адм. център Симитли
Брой селища 18
Управление
Кмет Апостол Апостолов
(РБ, НФСБ, ВМРО-БНД, …)
Общ. съвет 17 съветници
   БЪДЕЩЕ ЗА ОБЩИНА СИМИТЛИ (11)
   ГЕРБ (3)
   НАРОДЕН СЪЮЗ (2)
   БДЦ (1)

Община Симитли или Община Симитлия се намира в Югозападна България и е една от съставните общини на Област Благоевград. Община Симитли се намира на 118 км южно от София в област Благоевград, на 15 км. от областния център. Разположена е по средното течение на р.Струма, недалеч от Орановския пролом. Важен фактор за развитието на общината са кръстопътните транспортни комуникации. През нея минава ЖП и магистралната линия София - Атина и отклонението за гр. Разлог и долината на р. Места през Предела. Четирите планини - Рила, Пирин, Малешевска и Влахина оформят нейните граници. Преобладава планински и полупланински релеф. В централната част на общината - по поречието на р. Струма, плътно едно до друго са разположени шест от селищата. В западната планинска част са останалите пет селца. На изток, по бреговете на планинските потоци има още шест населени места.

Обща информация и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

  • Територия - 529 кв. км.
  • Брой населени места - 17
  • Брой жители - 14 283 (2011 г.)

Икономика и бизнес[редактиране | редактиране на кода]

Симитли има възлово транспортно значение. През него се осъществяват пътни връзки по направления Разлог, Банско, Гоце Делчев, Драма, Сандански, Кулата, Солун, Атина - основни европейски коридори. Минералната вода се използва активно и за оранжерийно производство. В Симитли действа най-голямата в региона оранжерийна база за производство на зеленчуци и цветя. Профилиращите отрасли, в които работи по-голяма част от трудоспособното население са предимно в миннодобивната промишленост, дърводобив и дървообработване, текстилна промишленост и селско стопанство. Традициите на аграрното производство в общината са се формирали под влияние на природните дадености в Среднострумския район. Основните култури - тютюнът, зеленчуците, овощарството, лозята и пасищното животновъдство са най-подходящите подотрасли за общината и дават облика на селското стопанство.

Екология и туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Тенденциите в развитието на община Симитли е да се превърне в туристически и балнеоложки център. В това отношене, както общинските програми и проекти, така и частната инициатива, дават своите първоначални резултати. Факт е изграждането на модерни санаториуми за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични и кожни заболявания. Наред с това съществуват много добри предпоставки за развитие на еко туризъм. Запазената природа и бит на населението създават отлични условия за развитие и на селския туризъм. На територията на общината се намира ловно стопанство "ПРЕДЕЛ". То разполага със собствена леглова база и добре развити пътни артерии, развива международен ловен туризъм.

Населени места в община Симитли: