Община Трявна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Трявна
Map of Tryavna municipality (Gabrovo Province).png
Общи данни
Област Област Габрово
Площ 254.91 km²
Население 11 834 души
Адм. център Трявна
Брой селища 106
Сайт www.obtryavna.org/
Управление
Кмет Дончо Захариев
(ГЕРБ)
Общ. съвет 17 съветници
   ГЕРБ (3)
   МК ПРОМЯНА (3)
   БСП (2)
   РЕФОРМАТОРИ ЗАЕДНО ЗА ТРЯВНА (2)
   ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (2)
   ВЪЗРОЖДЕНСКА ТРЯВНА (2)
   ПАТРИОТИ ЗА ТРЯВНА И ПЛАЧКОВЦИ (2)
   МК УТРЕ (1)

Община Трявна се намира в Северна България. Тя е съставна община на Област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположена е по северните склонове на Средна Стара планина. Граничи с общините Габрово, Дряново, Велико Търново и Мъглиж.

Има обща площ 255,5 кв. км. и общо население 11 834 жители[1] според преброяването от 1 февруари 2011 г. От жителите на общината 10 901 души[1] са в градовете Трявна и Плачковци, а останалите 700[1] - в селата.

Населени места[редактиране | редактиране на кода]

Общината има 106 населени места.

История[редактиране | редактиране на кода]

Град Трявна е формиран като селищен център на района още през XVIII век. Най-ранните данни за съществуването на селище са от времето на тракийските племена, населявали част от Балканския полуостров. В края на XIX век гр. Трявна е безспорният културен и стопански център на района. Развитието на занаятите през периода на Българското възраждане в гр. Трявна води не само до стопански възход, но и до създаване на най-старата художествена школа в България – Тревненската. Оригиналните и уникални занаяти резбарство, иконопис и строителство формират характера и значимостта на Тревненската художествена школа, чиито произведения са разпространявани из цялата Османска империя, Румъния, Сърбия и Русия.

След Освобождението на България през 1878 година общината започва индустриално производство на вълнен текстил, като първата фабрика е открита още през 1883 година. До първата половина на XX век се създават редица промишлени предприятия, в които основните производства са свързани с обработка на дървен материал, мебелно производство, текстил, преработка на плодове, метални изделия, производство на електроенергия. През втората половина на XX век настъпва значително развитие по обем и качество на промишлените мощности в областта на машиностроенето, текстилната и трикотажна промишленост, производството на топлоенергия, мебелно производство и дървообработване.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Развитието на туристическите услуги в община Трявна започва в началото на 1920-те години в гр. Трявна и гр. Плачковци. В началото на 21 век в общината има изградени почивни бази с над 1250 легла. За развитието на туризма като отрасъл на икономиката на общината допринася наличието на благоприятен умереноконтинентален климат с прохладно лято и лека зима.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Население - общини и области в България - в сайта на НСИ