Община Чепеларе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Чепеларе
Map of Chepelare municipality (Smolyan Province).png
Общи данни
Област Област Смолян
Площ 376.44 km²
Население 7 488 души
Адм. център Чепеларе
Брой селища 13
Сайт www.chepelare.com
Управление
Кмет Тодор Бозуков
(ГЕРБ)
Общ. съвет 13 съветници
   ГЕРБ (6)
   БСП (3)
   РБ (2)
   ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ (2)
Сградата на общинската администрация

Община Чепеларе се намира в Южна България и е една от съставните общини на Област Смолян. Общината има 13 населени места с общо население 7 720 жители (към 01.02.11 г.). Ha територията на общината се намира и известния зимен курорт Пампорово.

Населени места в община Чепеларе[редактиране | редактиране на кода]

Природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Резерват „Момчиловски дол“ край к.к. Пампорово – първична черноборова гора.
  • Скален феномен „Чудните мостове - Еркюприя“ до село Забърдо – три естествени моста върху малката река Айдарско дере, оформящи един от най-забележителните природни феномени в Родопите.
  • Водопад „Скакалото“ – село Орехово, на 20 мин. път пеша от селото, в скалната ниша под водопада до късно лято се намират ледени кристали.
  • Скален феномен „Дуплево“ – на 15 мин. път пеша от село Орехово - неповторим скален ансамбъл от пещера, пред която живописно всяка пролет излива пенливите си води красив водопад. На върха на скалата в кръгли дупки ,на отвесната каменна стена вият гнезда диви ластовици.
  • Скален феномен „Костен Камък“ – скална ниша, посестрима на Чудните мостове. Величието на неповторимата красота на Костен камък може да се усети само, ако мине през сърцето на посетителя. Намира се на 1,20 мин. път пеша от село Орехово.
  • „Куцинско блато“ – естествено находище на родопски крем, включен в Червената книга.

Паметници на културата[редактиране | редактиране на кода]

На територията на община Чепеларе има 61 паметника на културата, от които 17 са обявени за паметници на културата, а останалите 44 са само декларирани за такива. Три от обявените паметници на културата са с национално значение, 2 за сведение, а другите 12 с местно значение. От декларираните паметници на културата 3 са с национално значение, 1 за сведение и 40 с местно значение.

Исторически забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На територията на Община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от около V-I век преди Христа. Всички те са се използвали до падането на Родопите под османска власт.

На територията на Община Чепеларе има 8 църкви, като 5 от тях са декларирани за художествени паметници на културата с национално значение, а една - с местно. На територията на общината има 72 параклиса, като 14 от тях са декларирани за архитектурни паметници на културата с местно значение. На територията на Община Чепеларе има 2 джамии и 4 мечита.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]