Огнева поддръжка

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Огнева поддръжка – военен термин с чуждестранен произход, под който се подразбира унищожаването/подавлението на целта с огън за подпомагането на успешното водене на бойни действия от дружествени войски. Огневата поддръжка може може също да означава ракетно-бомбови, минометни, артилерийски, авиационни или ядрени удари по обекти на противника[1][2].

Като правило, огневата поддръжка започва с преминаване на собствените ударни групировки в атака след огневата подготовка с цел да се попречи на противника да възстанови целостта на своята система на огъня, да се подави неговата жива сила и огневи средства, да се пресече маневрирането на частите му, да се удържи огневото превъзходство и, така, да се подсигури придвижването напред на собствените атакуващи порядки. В подобни ситуации огневата поддръжка може да се разглежда като съвкупност от части, които са артилерийската и авиационната поддръжка[3].

Средствата за огнева поддръжка се отличават от придадените средства за огнево усиление (подпомагане) с това, че обработват нужните цели по заявки не на своя командир, а остават на подчинение на старшето командване[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Военный энциклопедический словарь.
  2. Военный энциклопедический словарь. Т. 2. ISBN 5-7905-0996-7.
  3. Советская военная энциклопедия. Т. 6.
  4. Лебединец А. Н. Организация, вооружение и боевые возможности мотострелковых подразделений малого масштаба.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Пехота в бою. Сборник исторических примеров, составленный военно-историческим отделением пехотной школы армии США.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Огневая поддержка“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​