Огузи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
държавата на Oguz Yabgu в Казахстан, 750 – 1055

Огузите или тюрк огуз са номадско племе в южноплеменна общност в Западнотюркския хаганат.
Огузката тюркска племенна конфедерация условно наречена държава на Огуз Ябгу[1] (на английски: Oghuz Yabgu) през ранния средновековен период се е намирала в Централна Азия, грубо казано между Каспийско море на запад и Аралско море на изток.
Името „огуз“ е общата тюркската дума за „племе“. Огузите мигрирали на запад от района на Джети-Су след противопоставяне с разклонението карлък на уйгурите.
В днешни дни за преки потомци на огузите се смятат жителите на Турция, Туркменистан, Азербайджан, Гагаузия и Ирански Азербайджан като техният език принадлежи към Огузката група езици от семейството на тюркските езици.

През IX век, огузите от Аралските степите изместват печенегите от региона на реките Емба и Урал в посока запад. През X век те вече обитават степите на реките Сари-Су, Тургай, Eмба и земите на север от езерото Балхаш в днешен Казахстан. [2] През 921 г. земите им са посетени от арабският пътешественик Ибн Фадлан. Той записва името на това тюркско племе като ал-Гузия и ги описва като чергари, живеещи в дървени или плъстени разхвърляни нехигиенични жилища. Хронистът добавя, че огузите имат нисък морал, непочитат Аллах и нищо не може да ги респектира освен по-възрастните, към които често се обръщат за съвет, смятайки го за свещен. Според ибн Фадлан при несправедливост и неприятност огузите призовават своя бог Тенгри[3] и имат асно формулирани обичаи относно женитбата, гостоприемството и погребението. Според ибн Фадлан Царят на тюрките-огузи носи титлата Ябгу, а неговият заместник – Кударкин.

След разпадането на Огуз Ябгу през XI век една част от огузите влизат в Персия, приемат исляма и полагат началото на Селджукската държава. Осман I, оновател на Османската империя, е наследствен лидер на племето кайъ, известно и като кайтаг, също принадлежащ към огузките родове.
Кайъ използват за свой племенен знак такъв, много сходен с ипсилона с две хасти на древните българи: IVI ~ IYI. Знакът може да се види изобразен на меча на Осман I в музея „Топкапъ“ в Истанбул.

Огузки племена[редактиране | редактиране на кода]

  • Кънък (на турски: kınık), от което се счита, че произхождат селджуките. Това е племе, преселило се между 900 и 1000 г. (10 в.)от северните брегове на Аралско море, където живеят огузките племена, на юг в посока Иран.
  • Узбеки, за които съществува предположение, че народностното им име идва от сливането на uz, видоизменено от oghuz, и beg, сродно на bey, т.е. „владетел на огузите“. Днешните узбеки, обаче, не говорят на език от огузката езикова група.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Възможна връзка с българското звание „кан ювиги“.
  2. Рене Грусе Империя на степите. Rutgers University Press, 1991, ст. 148.
  3. Ибн Фадлан, Пътешествие до Волжска България, Л.-М. Бораджиева, превод от арабски език Г. Наумов, ИК „Аргес“, София, 1992