Одесос (район)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Одесос
— район на Варна —
Възрожденска къща в Стара Варна
Възрожденска къща
в Стара Варна
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Община Варна
Население 82 784 души
Кмет Георги Недев
(ГЕРБ)

Район „Одесос“ е един от районите на община Варна с население 82 784 души, определен от 37 Народно събрание на 12 юли 1995 г. според Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове.[1] Преди 10 ноември 1989 г. районът се нарича кметство „Варненска комуна“[2]

Разположен е в централната част на Варна и включва центъра на града, кв. Христо Ботев, кв. Максуда, кв. Тракия, кв. Колхозен пазар и Гръцкия квартал. Намира се в историческата част на морската столица и в него постоянно се откриват исторически находки.[3] Районът е известен със своите археологически и културни паметници, като Римските терми, най-старите черкви в региона „Св. Богородица“, „Св. Атанасий“ и морския храм „Св. Никола“, както и шест музея: Варненски археологически музей, Военноморски музей, Къща музей на Георги Велчев, Музей за нова история, Музей на Възраждането и Етнографски музей. Сред културните забележителности на района са и Военният клуб и Фестивалният и конгресен център, Варненската опера и театър, както и кукленият театър.

В района са построени множество основни училища и няколко гимназии, сред които Хуманитарна гимназия „Константин Преславски“, природоматематическата гимназия и средното училище по изкуствата. На територията му се намират няколко поликлиники и Първа градска болница.

В него са седалищата на Варненската и преславска митрополия, община Варна, Областната управа, Регионалната дирекция на полицията, Българския военноморски флот и Адмиралтейството, както и на Българския морски флот.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]