Одет дьо Шамдивер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Одет дьо Шамдивер
Odette de Champdivers
френска благородничка
Родена
Починала
24 март 1425 г. (34 г.)
ПартньорШарл VI
Одет дьо Шамдивер в Общомедия

Одет дьо Шамдивер (на френски: Odette de Champdivers; * 1391, † вероятно 1425), наричана „малката кралица“, е фаворитка на крал Шарл VI, известен с шизофренията, от която страдал.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Одет произхожда от дребен благороднически род от Бургундия, баща ѝ и брат ѝ били на служба в двора.

След като била представена в двора, тя привлякла вниманието на кралица Изабела Баварска, която страдала от все по-често повтарящите се пристъпи на лудост на краля, който в умопомрачението си я малтретирал жестоко физически, и търсела жена, която да я замести като се превърне едновременно в любовница на краля и негова болногледачка. Изборът ѝ се спрял на младата Одет и от 1407 г., когато ражда последното си дете от краля, сина си Филип, който впрочем умира скоро след това, Изабела Баварска окончателно изоставя съпруга си, предоставяйки на Одет грижата за него.

Връзка с краля[редактиране | редактиране на кода]

Шарл VI и Одет, гравюра

Изборът ѝ се оказал правилен, защото Шарл VI действително се привързал към Одет, която му служила вярно в продължение на цели 16 години. Единствено тя била в състояние да удържа пристъпите му на ярост, когато той ставал опасен за себе си и за околните – според свидетелства на съвременници дори само изпълненият ѝ с укор поглед или заплахата ѝ да го изостави, били достатъчни, за да уталожат поредния пристъп. Смята се, че по нейно нареждане са изработени и първите във Франция карти за игра, с които тя се опитала да разсее краля от болестта – и наистина, Шарл VI се пристрастил към играта и прекарвал часове наред над картите.

Одет неотлъчно бдяла над Шарл VI на смъртното му легло. Кралицата отсъствала не само при агонията му, но не дошла и на погребението.

За вярната си служба Одет получава две имения, но след смъртта на краля живее почти в мизерия. Тя ражда на Шарл VI дъщеря, Маргарита дьо Валоа (1407 – 1458), която е официално призната.

В изкуството и литературата[редактиране | редактиране на кода]

Сортът рози кръстен на Одет

Одет дьо Шамдивер е вдъхновила Балзак, който ѝ посвещава един от романите си. Тя е героиня и в романа на Александър ДюмаИзабела Баварска или царуването на Шарл VI“.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

  • На нейно име е наречен и сорт френски рози.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]