Одорико

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Одорико от Порденоне

Одорико (на италиански: Odorico da Pordenone) (около 1286, Порденоне - 14 януари 1331) италиански монах, пътешественик.

Роден в семейство на преселници от Бохемия. Когато до папата достигат сведения за мисионерските успехи на Джовани Монтекорвино в Китай, Одорико заедно с няколко други монаси е изпратен в Пекин, в помощ на Монтекорвино.

От 1318 до 1330 г. извършва пътешествие до Китай и обратно. Тръгва от Венеция, преминава през Константинопол, Трапезунд, Ерзурум и Тебриз и достига до Ормуз. От там по море около 1322 г. достига до Индия (град Тхана), като посещава Шри Ланка и източното крайбрежие на Индия. От Индия около 1324 г. пристига на северозападното крайбрежие на остров Суматра, а след това се добира до Ява. Одорико характеризира Ява като най-изобилния и процъфтяващ край. От Ява пръв от европейците посещава остров Калимантан и първи отбелязва, че в моретата около Югоизточна Азия има около 24 хил. острова (по съвременни данни те са около 20 хил.). Посещава Южен Виетнам, Южен Китай, устието на река Сицзян и достига до Пекин, където пребивава от 1324 до 1327 г.

На обратния път пресича в западно направление цяла Азия. От Пекин и басейна на средното течение на река Хуанхъ преминава към горното течение на река Яндзъ, прониква в Тибет, описва столицата Лхаса, където, по неговите думи, живее известно време. През 1330 г. се връща в родината си умира на 14 януари 1331 г. без да завърши книгата си.

Описанието, което прави Одорико в своята книга изобилства от точни подробности за живота на китайците. едновременно с достоверните факти има и много измислици и неточности, особено в описанието на островите на Индонезия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г.
Т. 1 Географические открытия народов Древнего мира и средновековья (до плаваний Колумба), М., 1982 г., стр. 236. http://www.bookshunt.ru/b9364_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.1
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Одорико Порденоне“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.