Оживална форма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Оживална форма на патрон тип „Спитцер“, съставена от дъгите на две окръжности с отношение на радиуса на окръжността към калибъра 120/100 = 1,2
Куршум „Спитцер“ (вляво).

Оживална форма (също така „оживало“, от на френски: ogive/augive – глава, стрелка/предвиждам, увеличавам) е обтекаема двуизмерна или триизмерна форма, което е между конус и елипсоид. Форма на островърха дъга или арка.

В заемка от руския език терминът „оживало“ се употребява обичайно за описване на формата на крилата на самолета, върховете на снарядите[1][2], куршумите, мушките[3][4] и т.н., а също така понякога и в архитектурата.

Характеристика на формата[редактиране | редактиране на кода]

Класическата оживална форма („оживало на Карман“) е образувана от дъгите на две окръжности (виж рисунката; в триизмерния случай се използва въртенето на тези дъги).

„Остротата“ на формата при това може да се характеризира като отношением на радиуса на окръжностите към максималния диаметър (калибър в случая на снаряд/куршум). Колкото по-голямо е това отношение, толкова по-„остро“ изглежда тялото. При куршумите това отношение обикновенно лежит в пределите от 4 до 10 (типичното е около 6); за снарядите достига до 16.

Куршщумът се нарича с форма тип „Спитцер“ (на английски Spitzer, от на немски: Spitzgeschoss, остър куршум), ако неговият край не е закръглен, а допирателната на образуващите оживалната форма дъги на окръжностите, в местата на стиковане с цилиндричната част на куршума, е паралелна на страните на цилиндъра.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

В аеродинамиката[редактиране | редактиране на кода]

Космическа совалка.

Оживална форма се ползва за по-добра аеродинамика. Преди XIX век артилерийските снаряди и куршумите обикновено са били със сферична форма.

Предимства на оживалната форма пред други форми (конична и полусферична/елептична) са:

В архитектурата[редактиране | редактиране на кода]

Арка на будистки храм от 4 век.
Оживални форми в готическата архитектура.

Характерна форма за арките в готическата архитектура.

Подобни форми имат арките в будистката и ислямската архитектура.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Наконечник снарядный//Военная энциклопедия: в 18 т./под ред. В. Ф. Новицкого … и др. — СПб.; М.: Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1911—1915.
  2. Бронебойный_снаряд//Большая советская энциклопедия: в 66 т. (65 т. и 1 доп.)/гл. ред. О. Ю. Шмидт. — М.: Советская энциклопедия, 1926—1947.
  3. Мушка, часть огнестрельного оружия//Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  4. Мушка//Новый энциклопедический словарь: В 48 томах (вышло 29 томов). — СПб., Пг., 1911—1916.
  5. А. Б. Широкорад, А. Е. Тарас. История авиационного вооружения Архив на оригинала от 2012-03-22 в Wayback Machine.. Харвест, 1999. С. 404.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ogive и страницата „Оживальная форма“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби, създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.