Ойген Блойлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ойген Блойлер
психолог

Роден
Починал
15 юли 1939 г. (82 г.)
Националност швейцарец швейцарец германец
Научна дейност
Област Психология
Образование Университет в Цюрих
Учил при Жан Шарко и Бернхард Фон Гуден
Работил в Клиника в Бюргхьолцли
Видни студенти Манфред Блойлер
Известен с Шизофрения, Аутизъм
Повлиян Зигмунд Фройд, Август Форел
Повлиял Карл Юнг
Ойген Блойлер в Общомедия

Паул Ойген Блойлер (на немски: Paul Eugen Bleuler) (на бълг. се среща и френското произношение Йожен[1]) е швейцарски психиатър, известен с приносите си в изучаването на душевните болести и като създател на термина "шизофрения".

Научни приноси[редактиране | редактиране на кода]

Класическата статия на Блойлер „Деменция прекокс“ (Dementia Praecox) от 1908 г. се основава върху наблюденията му върху 647 клинични случая за осемгодишен период. Той предлага името „шизофрения“, защото деменцията не е еднотипна, а се появява само в определени периоди във връзка с определени типове въпроси. В книгата си „Деменция прекокс, или групата на шизофрениите“ (Dementia Praecox, oder Gruppe der Schizophrenien) от 1911 г. той продължава внимателния анализ, подчертавайки, че разстройството не се дължи на мозъчно увреждане с неговото неизбежно влошаване, а че прогнозата е по-скоро свързана със степента на симптомите. Внимателно разграничавайки първични и вторични симптоми, той въвежда в описателния речник понятия като „неологизъм“, „словесна салата“ и „негативна реч“. Блойлер прибавя категорията „проста шизофрения“ към трите типа на Крепелин (хебефренична, параноидна, кататонична).

В своя „Учебник по психиатрия“ (Lehrbuch der Psychiatrie) от 1916 г. Блойлер извежда две допълнителни фундаментални понятия за анализа на шизофренията: аутизъм, означаващо загуба на контакт с реалността, и амбивалентност или едновременно съществуване на взаимно изключващи се противоречия на интелектуално, емоционално или волево ниво.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Die schizophrenen Geistesstörungen im Lichte langjähriger Kranken- und Familiengeschichten. Thieme, 1908.
  • Dementia praecox oder Gruppe der Schizophrenien. F. Deuticke, Leipzig/Wien 1911.
  • Lehrbuch der Psychiatrie. J. Springer, Berlin 1916.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. вж. Енциклопедия Психология, но сред издателите на книги се е утвърдило името Ойген. За пример "Дзен и изкуството за стрелба с лък" от Ойген Херигъл
  • Енциклопедия Психология, ред. Реймънд Корсини, 1998

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]