Оксиарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Оксиарт (на старогръцки: Oxyártēs, Oxyartes, на персийски: وخش‌ارد (Vaxš-ard) е бактрийски владетел през 4 век пр.н.е. по времето на Александър Македонски, на когото дава дъщеря си Роксана за жена.

Оксиарт е първо в Согдиана (329 пр.н.е.) в свитата на Бес, убиецът на персийския цар Дарий III и е противник на Александър, от когото тръбвало да се оттегли в Бактрия. За да пази фамилията си от наближаващия Александър той изпраща жена си и децата си на сигурните Согдийски скали. Александър превзема крепостта и Роксана попада в неговите ръце. Тогава Оксиарт се подчинява на Александър и омъжва дъщеря си Роксана за него през пролетта 327 пр.н.е. или 328 пр.н.е.

Оксиарт придружава Александър в похода му до Индия и след смъртта на Филип през 326 пр.н.е. е назначен за сатрап на провинция Гандхара. Следващата 325 пр.н.е., след свалянето на Тириспис той получава и провинция Паропамисада (Хиндукуш) в днешен Афганистан. Двете провинции той задържа и след смъртта на Александър Македонски през 323 пр.н.е. През Диадохските войни той поддържа първо Евмен, след неговата смърт той отива към Антигон Монофталм.

Оксиарт умира вероятно преди индийския поход на Селевк I.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Hans Volkmann, Oxyartes. Der Kleine Pauly (KlP). 4, Stuttgart 1972, Sp. 389.
  • Waldemar Heckel, Who’s Who in the Age of Alexander the Great. Prosopography of Alexander's Empire. Oxford u.a. 2006, S. 186–187.
  • William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, "Oxyartes (2)", Boston, (1867)