Направо към съдържанието

Октопод (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Октопод.

Октопод
La Piovra
ЖанрКриминална драма
Екшън
Създател(и)Серхио Силва
СценарийНикола Бадалуко
Лучио Батистрада
Масимо Де Рита
РежисураДамяно Дамяни
АктьориМикеле Плачидо
Патрисия Миярде
Ремо Джироне
Флоринда Болкан
Франсоа Перие
Виторио Медзоджорно
Раул Бова
Стефан Данаилов
Страна Италия
Езикиталиански
Сезони10
Епизоди48
Разпространение
ТВ каналRAI
Излъчване11 март 1984 г. – 10 януари 2001 г.
Страница в IMDb
Октопод в Общомедия

„Октопод“ (на италиански: La Piovra) е италианска телевизионна сага, състояща се от десет сезона, излъчени между 1984 г. и 2001 г. Сериалът има световна популярност. Сюжетът му се върти около неуспешната борба на италианската полиция с мафията. В него взимат участие известните италиански актьори Микеле Плачидо, Ремо Джироне, Джулияна Де Сио, Виторио Медзоджорно, Раул Бова, Симона Кавалари, както и българските актьори Стефан Данаилов, Иван Янчев, Ириней Константинов, Анна Мария Петрова-Гюзелева, Нели Топалова, френските актьори Патрисия Миярде и Франсоа Перие, бразилската звезда Флоринда Болкан, германските актьори Ролф Хопе, Гедеон Буркхард и Аня Клинг и много други. Музиката на първи сезон е на Риц Ортолани, а на останалите сезони – на италианския композитор на филмова музика Енио Мориконе.

В България излъчването на сериала започва през 1987 г.[1]

Списък на сезоните[редактиране | редактиране на кода]

 • „Октопод“ (1984), 6 епизода, режисьор Дамяно Дамяни
 • „Октопод 2“ (1985), 6 епизода, режисьор Флорестано Ванчини
 • „Октопод 3“ (1987), 7 епизода, режисьор Луиджи Перели
 • „Октопод 4“ (1989), 6 епизода, режисьор Луиджи Перели
 • „Октопод 5: Сърцевината на проблема“ (1990), 5 епизода, режисьор Луиджи Перели
 • „Октопод 6: Последната тайна“ (1992), 6 епизода, режисьор Луиджи Перели
 • „Октопод 7: Разследването на смъртта на комисар Катани“ (1995), 6 епизода, режисьор Луиджи Перели
 • „Октопод 8: Скандалът“ (1997), 4 епизода (2 части), режисьор Джакомо Батиато
 • „Октопод 9: Пактът“ (1998), 4 епизода (2 части), режисьор Джакомо Батиато
 • „Октопод 10“ (2001), 4 епизода (2 части), режисьор Луиджи Перели

Първи сезон[редактиране | редактиране на кода]

Първият сезон на „Октопод“ е режисиран от Дамяно Дамяни. Епизодите са заснети в сицилианския град Трапани и на места в Рим, а сцените в планините и на езерото са заснети в Хорген и Женевското езеро, Швейцария. Излъчени са през 1984 година. Основната тема на филма е местният трафик на оръжия и наркотици, разследван от комисар Корадо Катани (Микеле Плачидо), който е назначен като заместник в градската полиция след като неговият предшественик, комисар Маринео, е убит от мафията. Особено впечатление прави изключително реалистичното изобразяване на насилието и безсърдечието на членовете на организираната престъпност, което и до днес остава най-отличителният белег на продукцията. В епизодите Плачидо си партнира главно с младата наркоманка Тити Печи Шалоя (изиграна от Барбара Де Роси), която е жертва на мръсните сделки на семейството си. Като ключов персонаж се появява и мистериозната и властна графиня Олга Камастра (Флоринда Болкан). Главният антагонист, както в първия така и във втория сезон, е адвокат Теразини (Франсоа Перие), в този сезон заедно със Санто Чирина (изпълнен от Анджело Инфанти). Успехът на сериала е изключителен, като рейтингът се покачва с всеки следващ излъчен епизод – първият е гледан от 8 милиона италианци, а шестият – от 15 милиона.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В сицилианския град (във филма името на града не се споменава, в книгата е град Трапани) нов опитен професионалист, комисар Корадо Катани, е назначен на мястото на убития шеф на криминалната полиция Аугусто Маринео. Катани пристига със съпругата си Елза и 12-годишната дъщеря Паола. На погребалната служба на Маринео, в разговор с неговия приятел и подчинен Лео Де Мария, той научава, че в същия ден, когато е убит комисарят, е настъпила друга смърт - маркиза Елеонора Печи-Шалоя се самоубива. Убийца застрелва Лео Де Мария посред бял ден в кафене.

Разследвайки убийството на Де Мария, Катани тръгва по следите на местния търговец на автомобили и лидер на дребната мафия Санто Чирина. Катани разкрива, че Чирина пристрастява младата маркиза Тити Печи-Шалоя към наркотиците и когато майка ѝ с помощта на любовника си Маринео се опитва да го спре, той в гняв ги убива и двамата. Опитвайки се да остане чисто името на Маринео, неговият помощник Алтеро изнася тялото на комисаря извън града, където е намерен. Катани влиза във връзка с млада маркиза и се опитва да ѝ помогне да преодолее зависимостта от наркотици. Чирина и неговият привърженик се опитват да убият Катани, но храбрият комисар, умишлено попада в капана им, разбива убийците и вкарва Чирина в затвора.

Катани открива, че видни фигури в града са свързани с наркомафията: известният адвокат Теразини, например, защитава престъпници, а сметките на много фирми в банката на уважавания банкер Равануса се използват за пране на приходи от наркотици. Катани, привличайки подкрепата на своя покровител от Рим Себастиано Канито, започва да арестува мафиотите, а също и да блокира сметките на подозрителни компании. Междувременно местната телевизия започва кампания за критика на полицията, а мафията отвлича дъщерята на Катани и изисква от комисаря: 1) да освободи Чирина; 2) да се раздели с Тити; 3) да прекрати дейността си.

С разбито сърце, Катани е принуден да се съобрази с определените условия, като отменя заповедите за конфискация на пратки на наркотици и умишлено саботира собствената си кампания срещу престъпността. Когато кампанията на Катани напълно рухва, а самият той печели репутация в града като злодей и корумпиран чиновник, мафията най-накрая връща дъщерята на Катани. Момичето обаче е в обезумяло състояние, по време на затвора е било изнасилено, противно на обещанията на мафията, че няма да страда. Освободеният Чирина подхвърля наркотици на Тити, момичето няма сили да се съпротивлява и се хвърля през прозореца. По заповед на Теразини, Чирина предава на Катани тялото на убития мафиот, който е изнасили дъщеря му и е убил Лео де Мария. Чирина се опитва да убие самия комисар, но той обезоръжава бандита и отново го вкарва в затвора. Санто Чирина се е превърнал в пречка за мафията поради своя темперамент и непредсказуемост и е убит в затвора.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Втори сезон[редактиране | редактиране на кода]

Вторият сезон на сериала е режисиран от Флорестано Ванчини. Годината е 1985. Темата на тази част от сагата е концентрирана върху интригите и насилственият натиск на масонската ложа в Сицилия. След поредица от нещастия комисар Катани започва любовна връзка с Олга Камастра, която е член на ложата, като по този начин получава сведения от нея за всичко, което се случва с Октопода. Графинята, силно влюбена в него, започва да играе двойна игра, като дори вкарва комисаря в нейния кръг – така той може да се добира до желаната информация и сам. Адвокат Теразини се оказва най-влиятелният мафиотски бос на острова, който, с множество усилия и поети рискове от страна на Катани, в крайна сметка бива вкаран зад решетките, където обаче попада и Олга. Вторият сезон затвърждава успеха на продукцията, със среден рейтинг от 15 милиона зрители на епизод в Италия.

Трети сезон[редактиране | редактиране на кода]

В третия сезон действието се премества в Милано. Това е първият цикъл, режисиран от Луиджи Перели, чиято слава се дължи изцяло на „Октопод“. Сюжетът разкрива действията на финансовата мафия и международните канали за пране на пари. Корадо Катани започва разследване на най-голямата италианска банка – „Антинари“, запознавайки се и с членовете на семейство Антинари. Неочаквано той се влюбва в Джулия (изпълнявана от звездата Джулияна Де Сио) – дъщеря на главата на семейството – Карло Антинари, който ръководи банката заедно със своя баща – Никола Антинари. Появява се и Тано Кариди – най-прочутият мафиотски персонаж на сериала, изпълняван от Ремо Джироне, който първоначално е новият помощник в контрола на банка Антинари, преди да се превърне в неин едноличен собственик в края на тази част. Рейтингът на продукцията остава висок – сезонът е гледан средно от 12 милиона италиански зрители.

Четвърти сезон[редактиране | редактиране на кода]

Това е най-успешният сезон на сериала. Машинациите на безскрупулния бос Тано Кариди достигат своя връх, като в лапите му попада и беззащитната Естер (Симона Кавалари), за която той се жени и след като разбира, че тя всъщност помага на правосъдието, я убива. Той отново се среща с Корадо Катани, който се връща в полицията. Разследването на случая с мистериозното убийство на собственика на казино, контролирано от мафията, Кармело Тинадари, е поверен на новата съдийка – легендарната Силвия Конти (Патрисия Миярде), с която в началото Катани се скарва, след което обаче те започват любовна връзка. Следва интензивна поредица от опасни криминални случаи с множество убийства, с които двамата се сблъскват. Когато групировката разбира, че Силвия Конти е непоклатима и не се поддава на корупция, те организират нейното отвличане и изнасилване. Скоро след смъртта на Естер, Катани успява да разкрие всички сътрудници, свързани със сделка за пренасяне и депониране в тунелите на италиански остров на токсични отпадъци и вещества, на която главен диригент е Тано. В последния епизод, една сутрин в двора на миланската болница, Корадо Катани е подложен на специално организиран масов разстрел, загивайки на място. Мигновено до трупа му идва Силвия Конти, която през сълзи се заклева да отмъсти за него. Това е най-запомнящата се сцена на „Октопод“, а въпросният епизод е най-гледаният от всички със своите 17 милиона зрители на Ботуша.

„Октопод“ в България[редактиране | редактиране на кода]

Първи сезон на сериала е излъчен за първи път в България през 1987 г. по Първа програма на БТ. Впоследствие е повторен няколко пъти. При премиерното излъчване е със субтитри. През 1994 г. е излъчен с дублаж. На 12 октомври 2004 г. започва последният десети сезон по Канал 1 на БНТ в 22:30.[2] При повторенията по Канал 1, както и за премиерите на по-новите сезони е озвучен. В дублажа участват Силвия Лулчева в първите сезони, Ани Василева в по-късните сезони, Василка Сугарева, Иван Иванов и други. В седми сезон специално участие взема Стефан Данаилов, за да озвучи ролята си на Нуцо Марчиано.

На 4 март 2006 г. започва излъчване и по Евроком. Дублажът е на студио Доли. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Петя Миладинова, Росен Плосков и Марин Янев.

На 1 май 2012 г. започва излъчване по AXN Crime със субтитри.

На 16 февруари 2021 г. започва повторно излъчване по БНТ 2 от понеделник до петък от 20:00 и завършва на 10 юни. На 9 август започва отново по обновения БНТ 1, всеки делник от 21:00 ч., а по-късно бива преместен от 22:00 ч. и завършва на 3 декември. Ролите се озвучават от Мина Костова, Таня Михайлова, Петър Върбанов, Константин Лунгов и Светломир Радев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. История на Българската телевизия. Предавател.com
 2. www.old.segabg.com // Архивиран от оригинала на 2021-10-18. Посетен на 2021-02-17.