Олбани (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Олбани.

Олбани
Canada Ontario location map 2.svg
Местоположението на река Олбани (повдигната с по-дебела линия), течаща от запад на изток в провинция Онтарио
Общи сведения
Местоположение Канада (провинция Онтарио)
Дължина 982 km
Водосб. басейн 135 200 km²
Отток 1420 m³/s
Начало
Място езерото Кат
Координати 51°35′27.96″ с. ш. 91°54′39.96″ и. д. / 51.5911° с. ш. 91.9111° и. д.
Надм. височина 397 m
Устие
Място залив Джеймс, южната част на Хъдсъновия залив
Координати 52°13′00.84″ с. ш. 81°26′45.96″ и. д. / 52.2169° с. ш. 81.4461° и. д.
Надм. височина 0 m
Ширина делта m
Олбани в Общомедия

Олбани (на английски: Albany River) е река в централната част на Канада, северната, централната част на провинции Онтарио, вливаща се в залива Джеймс, южната част на Хъдсъновия залив. Дължината ѝ от 982 км[1] ѝ отрежда 17-о място в Канада.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Извор, течение, устие[редактиране | редактиране на кода]

Река Олбани изтича от южния ъгъл на езерото Кат (според някои източници от източната част на езерото Сейнт Джоузеф, а реката до него се нарича Кат), на 397 м н.в., в западната част на провинция Онтарио. Тече на юг, а след това на изток през езерата Капикик, Зайонз, Фаусет, Бамаджи и Сейнт Джоузеф. След изтичането си от източната част на последното продължава в североизточна посока, минава през езерата Миминиска, Петауанга и Макокибатан и през още множество по-малки. Преди устието на най-големия си приток река Огоки (десен приток), завива на югоизток, а при устието на река Кеногами (десен приток) на североизток и се влива чрез делта в югозападната част на залива Джеймс, южната част на Хъдсъновия залив, при град Форт Олбани.

Водосборен басейн, притоци[редактиране | редактиране на кода]

Площта на водосборния басейн на реката е 135 200 km2.

Водосборният басейн на Олбани граничи с други 4 водосборни басейна:

на север – с водосборния басейн на река Атавапискат, вливаща се също в залива Джеймс;
на югоидток – с водосборния басейн на река Мус, вливаща се също в залива Джеймс;
на юг – с водосборния басейн на река Сейнт Лорънс, вливаща се в Атлантическия океан;
на югозапад – с водосборния басейн на река Уинипег, от системата на река Нелсън, вливаща се в Хъдсъновия залив;

В река Олбани се вливат няколко по-значителни притока:

Мисекоу (десен)
Етоумами (ляв)
Шабускуа (десен)
Огоки (десен)
Кеногами (десен)
Хенли (ляв)

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Многогодишният среден дебит в устието на Олбани е 1420 m3/s[1]. Максималният отток на реката е през юни и юли, а минималния през февруари-март – 251 m3/s. Снежно-дъждовно подхранване. От ноември до края на април реката замръзва. Плавателна е на 400 км от устието.

Хидроенергийни мощности[редактиране | редактиране на кода]

От река Олбани на три места се отклоняват води към съседни реки с цел повишаване на нивото им и по-голямото производство на електроенергия от изградените по тях ВЕЦ-ве.

Откриване и изследване на реката[редактиране | редактиране на кода]

Устието на реката е открито през септември 1631 г. от английския полярен мореплавател Томас Джеймс, който кръщава новооткритата река и залива в който тя се влива (залив Джеймс) в чест на принц Джеймс, херцог на Йорк и Олбани, който по-късно става крал на Англия под името Джеймс II[2].

През 1674 г. неизвестен търговски агент на Компанията „Хъдсън Бей“, занимаваща се с търговия на ценни животински кожи открива част от средното течение на реката.

Пет години по-късно в устието на Олбани служители на Компанията основават търговско селище (фактория) Форт Олбани, а през 1743 г. и в устието на река Кеногами (сега селището не съществува).

През 1775-1776 г. геодезистът на Компанията Едуард Джарвис изследва югоизточната част от басейна на реката и вододела с река Мисинаиби (от басейна на река Мус).

През 1779-1782 г. новият геодезист на Компанията Филип Търнър извършва първото топографско заснемане и картиране на реката.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Albany River“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​