Олга Николаевна (1895 – 1918)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Олга Николаевна.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Олга Николаевна Романова.

Олга Николаевна
Великая Княжна Ольга Николаевна
Дъщеря на император Николай II

Родена
Починала
Погребана Санкт Петербург, Русия

Религия Руска православна църква
Семейство
Род Холщайн-Готорп-Романов
Баща Николай II
Майка Александра Фьодоровна
Братя/сестри Алексей Николаевич
Анастасия Николаевна
Мария Николаевна
Татяна Николаевна
Олга Николаевна в Общомедия

Велика княгиня Олга Николаевна Романова (на руски: Ольга Николаевна Романова) е дъщеря на Николай II Романов – императора на Русия, и императрица Александра Фьодоровна (тяхно първо дете).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 15 ноември 1895 в Царское Село, Русия. На годежа на Олга били възлагани големи надежди. Тя е спрягана за годеница на великия княз Дмитрий Павлович, на принц Карол Румънски, на принца на Уелс, Едуард, и на принц Александър Караджорджевич. Олга обаче настоява да се омъжи за руснак и остава в родината си. По време на Първата световна война е милосърдна сестра и се грижи за ранени войници във военна болница.

След избухването на руската революция и абдикацията на баща ѝ, Николай II, Олга първоначално е поставена под домашен арест в Царское село заедно с останалите членове на семейството си. По късно е преместена в Тоболск, а оттам – в Екатеринбург, Сибир.

На 17 юли 1918 г. Олга и семейството ѝ са разстреляни от болшевиките в мазето на къщата на Ипатиев в Екатеринбург, след което са заровени на неизвестно място, за да не бъдат открити. През 1991 г. останките ѝ са открити заровени в горите край Екатеринбург, заедно с телата на останали членове на семейството. Тялото на Олга е идентифицирано чрез ДНК тест. Останките на Николай II, съпугата му и децата им са препогребани в Петропавловската катедрала в Петербург на 17 юли 1998 г.

През 2000 г. Руската православна църква канонизира Олга и семейството ѝ за мъченици.