Олга Николаевна (1895 – 1918)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Олга Николаевна.

Вижте пояснителната страница за други личности с името Олга Николаевна Романова.

Олга Николаевна
Великая Княжна Ольга Николаевна
велика руска княгиня

Родена
Починала
17 юли 1918 г. (22 г.)
ПогребанаСанкт Петербург, Русия

РелигияРуска православна църква
Герб
Семейство
РодХолщайн-Готорп-Романов
БащаНиколай II
МайкаАлександра Фьодоровна
Братя/сестриТатяна Николаевна
Мария Николаевна
Анастасия Николаевна
Алексей Николаевич
Съпругняма
Олга Николаевна в Общомедия

Олга Николаевна Романова (на руски: Ольга Николаевна Романова) е велика руска княгиня, дъщеря на Николай II Романов – императора на Русия, и императрица Александра Фьодоровна (тяхно първо дете).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 15 ноември 1895 в Царско Село, Русия.[1] Раждането било трудно и макар императрицата да е била подготвяна за Зимния дворец, раждането се осъществява в Царско Село. Според лелята на Олга, великата княгиня Ксения Александровнадетето е издърпано буквално с клещи“. Въпреки това Олга се ражда като здраво дете, тежащо 10 фунта (4,54 кг.) и с ръст 55 см. Кръстена е от придворния протопрезвитер и изповедник Янишев в църквата на двореца Царско село на 14 ноември – на рождения ден на императрица Мария Феодоровна и на първата годишнина от брака на родителите си.

При причастие на новороденото императрица Мария Фьодоровна ѝ връчва отличителните знаци на ордена „Света Екатерина".[2] Твърди се, че при избора на имена за двете си първи дъщери (Олга и Татяна) цар Николай е повлиян от „Евгений Онегин“.[3]

На 11 (24) юли 1909 г. Нейно императорско величество Велика херцогиня Олга Николаевна е назначена от баща си за началник (почетен командир) на 3-ти Елизабетградски хусарски полк на руската императорска армия.

Олга и по-малката ѝ сестра Татяна представляват т.нар. „голяма двойка“ (сестри), в противовес на Мария и Анастасия, които са „малката двойка“. Олга и Татяна живеят в една стая, спят на едни и същи легла, носят едни и същи дрехи и са много приятелски настроени, въпреки значителната разлика в темперамента (Татяна е по-вглъбена, а Олга има по-жив темперамент).

Още от детството си Олга израства мила и отзивчива девойка. Тя дълбоко преживявала нещастията на други хора и винаги се опитвала да помогне. На Олга често се приписва прекомерна раздразнителност. Тя е единствената от четирите сестри, която открито възразява срещу баща си и майка си и неохотно се подчинява на родителската си воля, ако обстоятелствата го налагат. Цар Николай често се съветва с нея.

През януари 1915 г. семейството живее в Кремълския дворец в Москва. Кадетите, които пазят коридорите през нощта, стават свидетели как царят получава важни новини от фронта и моли да събудят най-голямата му дъщеря. Той ѝ чете телеграми и се среща с нея, разхождайки се по коридора с „малък близък приятел".[4] По времето, когато императорът все още няма наследник, той се питал дали „ако нямат син, тронът може да бъде предаден на най-голямата дъщеря.[5]

На годежа на Олга са възлагани големи надежди. Тя е спрягана за годеница на великия княз Дмитрий Павлович, на принц Карол Румънски, на принца на Уелс, Едуард, на българския принц Борис и на сръбския принц Александър Караджорджевич. Олга обаче настоява да се омъжи за руснак и остава в родината си.

По време на Първата световна война, също като сестра си Татяна, е милосърдна сестра и се грижи за ранени войници във военна болница. След избухването на руската революция и абдикацията на баща ѝ, Николай II, Олга първоначално е поставена под домашен арест в Царское село заедно с останалите членове на семейството си. По късно е преместена в Тоболск, а оттам – в Екатеринбург, Сибир. На 17 юли 1918 г. Олга и семейството ѝ са разстреляни от болшевиките в мазето на къщата на Ипатиев в Екатеринбург, след което са заровени на неизвестно място, за да не бъдат открити. През 1991 г. останките ѝ са открити заровени в горите край Екатеринбург, заедно с телата на останали членове на семейството. Тялото на Олга е идентифицирано чрез ДНК тест. Останките на Николай II, съпругата му и децата им са препогребани в Петропавловската катедрала в Петербург на 17 юли 1998 г.

През 2000 г. Руската православна църква канонизира Олга и семейството ѝ за мъченици.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Правительственный вестник», 4 (16) ноября 1895, № 242, стр. 1.
  2. Правительственный вестник», 16 (28) ноября 1895, № 251, стр. 2.
  3. Пчелов, 2009.
  4. Ден Ю. А. Подлинная царица. – М: Вече, 2009. – 304 с. – ISBN 978-5-9533-3663-5. Граф С.Ю.
  5. Витте С. Ю. Собрание сочинений