Олга Суворова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Олга Суворова
Ольга Суворова
казахски и съветски учен-химик
Родена

Националност Флаг на СССР СССР, Флаг на Казахстан Казахстан

Олга Александровна Суворова (на руски: Ольга Александровна Суворова) е казахски съветски учен-химик, доктор на химическите науки (1963), професор (1970), лауреат на Държавната премия на СССР (1950).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Олга Суворова се ражда на 14 юни 1906 г. във Вологда, СССР. През 1933 г. завършва основен курс в Ленинградския държавен педагогически институт Херцен. След завършването на аспирантура, тя защитава дисертация по химия под ръководството на съветския химик-методист Вадим Верховски.

От 1937 до 1969 г. е завеждаща катедрата по химия Казахския педагогически институт „Абай“. Под нейно ръководство в течение на 30 години активно се занимава с разработката на учебно-методически въпроси по отношение както на преподаването на химия, така и на научните работи.

Ольга Суворова е автор и съавтор на учебно-методическото пособие „О связи преподавания химии с практикой и задачами социалистического строительства“ (1940), „Задачи и работи по химия“ (1941), в които са изложени методи и способи за решение на задачи по химия, описани са техники и методика за лабораторни опити за получаване и отделяне едно от друго на газообразни и други вещества. Под ръководството на Олга Суворова катедрата по химия на Казахския педагогически институт се превръща в основен методически център по химия в Казахстан, дейността на който впоследствие успешно се продължава от нейните ученици И. Н. Нугуманов, А. Ф. Сейтжанов, С. Н. Мусабеков, А. Мирзабаев, Б. Н. Алмашев, К. А. Нурумбетов и други.

От 1944 до 1952 г., едновременно с работата в Казахския педагогически институт Олга Суворова е научен сътрудник в казахстанското отделение на Института по металургия на Академията на науките на СССР. Основното направление на нейната научна работа става разработката на важни за промишлеността на Казахстан научни изследвания, по-специално разделянето на редкоземните метали чрез електрохимически методи, изследване на електрохимията на рения – цементация на рений с метален цинк и желязо, за да се извлече рений от разредени разтвори. Тя разработва и внедрява в производството метод за получаване на рений от заводски шлаки.[1] За тази си работа тя получава Държавна премия на СССР през 1950 г. Материалите за изследване на електролизата на рений от водни разтвори стават основа за дисертацията и за доктор на науките, която тя защитава през февруари 1963 г.

От 1970 г. е професор. Под ръководството на Олга Суворов научни изследвания в областта на химията провеждат К. А. Аханбаев, В. А. Бобров, Б. Н. Алмаши, К. А. Нурумбетов, Я. Н. Сушков. Олга Суворова е автор на повече от 34 научни работи и 4 авторски свидетелства.

Съдбата ѝ след 1976 г. е неизвестна. Не е ясно времето и мястото на смъртта ѝ.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]