Олд Шетърхенд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Олд Шетърхенд
герой на Карл Май
Характеристики
Описаниеприятел и кръвен брат на Винету
Националностгерманец
Олд Шетърхенд в Общомедия

Олд Шетърхенд (на английски: Old Shatterhand; в превод: „Поразяващата ръка“) е литературен герой в романите на германския писател Карл Май.

Той е приятел и кръвен брат на Винету, който е въображаем вожд на индианското племе мескалеро от апачите.

Олд Шетърхенд е алтер его на Карл Май и писателят твърди, че самият той е преживял всичките приключения на героя. В действителност Карл Май посещава Америка, чак след като написва повечето си известни истории за Дивия запад и никога не пътува по на запад от Бъфало, Ню Йорк. Повече от историите са написани от първо лице, а Винету често нарича Олд Шетърхен моят брат Шарли („Шарли“ е приблизително немско произношение на Чарли и означава Карл на немски). Карл Май също пише други истории за подобен герой, който пътува в Ориента под името Кара бен Немзи.

Олд Шетърхенд има две известни пушки: „Мечкоубиеца“ и карабината „Хенри“, които са изработени от въображаемия оръжеен майстор Хенри от Сейнт Луис (първообраз на героя е оръжейният майстор Бенджамин Хенри 1821 – 1898). Карабината „Хенри“ може да прави 25 изстрела без презареждане – вероятно преувеличен образ на истинската пушка „Хенри“. Олд Шетърхенд язди коня „Хататитла“ (Светкавица), който получава от Винету, а Винету язди брата на този кон – „Илчи“ (Вятър).

Историята[редактиране | редактиране на кода]

Олд Шетърхенд е германец, който отива в САЩ в шестото десетилетие на 19 век, за да търси щастието си. След като се запознава с оръжейния майстор Хенри и впоследствие със Сам Хокинс, Дик Стоун и Уил Паркър, Олд Шетърхенд поема на Запад като земемер, за да участва в проектирането на железопътна линия през индианските територии.

След драматично навлизане в опасностите на Дивия запад и първоначално обучение от Сам Хокинс в тънкостите на това да бъдеш „уестман“, Олд Шетърхенд се среща с Винету, Инчу-чуна и Клеки-Петра, белият учител на апачите мескалеро. Двамата с Винету стават кръвни братя. Това е началото на епоса от приключения в Дивия запад и дори Северна Африка, в които Олд Шетърхенд и Винету се борят с несправедливостта в бяла и червена кожа.

Олд Шетърхенд е герой в десетки романи на Карл Май, разказващи за приключения в Северна и Южна Америка, Китай, Африка и Близкия изток и дори Балканите.